Αθηνά Λινού: «Φοβόμαστε για αυτόν που θα αρρωστήσει από γρίπη και κορωνοϊό. Δύσκολα θα τα βγάλει πέρα».

0
216

Την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εξέφρασε για άλλη μια φορά η Δρ. Αθηνά Λίνου καθηγήτρια επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η κυρία Λινού μάλιστα είπε ότι οι ασθενείς που θα νοσήσουν ταυτόχρονα από γρίπη και κορωνοϊό δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα, ενώ επανέλαβε τις συστάσεις για γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να απαγορευτούν οι όρθιοι επιβάτες στα λεωφορεία και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να αξιοποιηθεί η εργασία εξ’ αποσπάσεως όπου είναι εφικτό.

Η κ. Λινού διευκρίνισε μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι χρειάζονται μέτρα ανεκτά από τον πληθυσμό που έχει ήδη κουραστεί και επισήμανε ότι: «δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κορωνοϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει και από την γρίπη και από τον κορωνοϊό θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα».

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα είπε πως: «Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που συνδυάζεται με κόπωση στον πληθυσμό ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να προσθέσουμε μέτρα τα οποία θα είναι ανεκτά από τον πληθυσμό και να κάνουμε την εφαρμογή τους όσο το δυνατόν ευκολότερη».

Μάλιστα η εκτίμηση της για στην έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων, είναι πως: «Πάντα το ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, είτε λίγο συμπτωματικά, είτε και κάποια που για λόγους φοβίας ή άλλους λόγους δεν παρουσιάζονται ποτέ. Μία κανονική ιχνηλάτηση θα βοηθούσε».

Όχι lockdown

«Χρειάζονται επιπλέον μέτρα εκτός lockdown τα οποία είναι ανώδυνα, μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα θα είναι μικρό για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Όπως γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άμεση παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές. Να απαγορευτούν οι όρθιοι. Υπάρχει κίνηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητό του και αξιοποίηση της εργασίας εξ’ αποστάσεως όπου αυτό επιτρέπεται».