Νέα μελέτη: Τα γυαλιά μυωπίας προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

0
179

Θα μπορούσαν τα γυαλιά μυωπίας να προστατεύουν τους μύωπες από τα αεροσταγονίδια του Covid-19 που υπάρχουν στο εργασιακό περιβάλλον ή γενικά στους κλειστούς χώρους που κινούνται, σε σχέση με τους άλλους που δεν φορούν γυαλιά; Σε αυτό το περίεργο ερώτημα απαντάει μια νέα και πρωτότυπη μελέτη από την Κίνα. Τα αποτέλεσμα της, μάλιστα, είναι απρόσμενα αισιόδοξα, καθώς αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις  ότι η χρήση γυαλιών για 8 ώρες την ημέρα ουσιαστικά προστατεύει από τη λοίμωξη Sars- CoV-2. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, το δείγμα της μελέτης είναι πολύ μικρό γι΄αυτό χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.

Να σημειωθεί ότι στις κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας  Covid-19, σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την εξέταση ασθενούς με υψηλή υποψία COVID-19 ή επιβεβαιωμένου κρούσματος περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και τη χρήση προστατευτικών γυαλιών.  Αυτή η παρατήρηση ίσως να ήταν και το έναυσμα για να διεξήχθη αυτή η περίεργη μελέτη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης γυαλιών και του κινδύνου λοίμωξης COVID-19 (Zeng W etal. Association of Daily Wear of Eyeglasses With Susceptibility to Coronavirus Disease 2019 Infection. JAMA Ophthalmol. Published online September 16, 2020. doi:10.1001/jamaophthalmol.2020.3906).

Η μελέτη

Στη μελέτη παρατήρησης συμπεριελήφθησαν 276 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Suizhou Zengdu στην επαρχία Suizhou στην Κίνα κατά το χρονικό διάστημα από 27 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2020.

Οι 155 ήταν άνδρες και η διάμεση ηλικία ήταν τα 51 έτη (εύρος 41-58 έτη). Οι 16 από τους 276 ασθενείς (5.8%) φόραγαν γυαλιά  για πάνω από 8 ώρες την ημέρα και όλοι είχαν μυωπία.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών με μυωπία στην επαρχία Hubei σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ήταν 31.5%, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των ασθενών με COVID-19 και μυωπία στον πληθυσμό της μελέτης.

Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η χρήση γυαλιών για πάνω από 8 ώρες την ημέρα στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης COVID-19.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όμως, το δείγμα των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι μικρό γι΄αυτό μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και από άλλες μελέτες, το τρίπτυχο, “αποστάσεις, μάσκα και πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών” είναι το το μοναδικό όπλο που έχουμε για να προστατευτούμε.