Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας : Σε ποιους συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο.

0
190

Εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας η εγκύκλιος για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά όλες οι κατηγορίες των ασθενών και όχι μόνο, στους οποίους συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020 – 2021, αναμένεται ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον κορωνοϊό ένας συνδυασμός, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Λοιμωξιολόγων, θα δοκιμάσει τον πληθυσμό της χώρας, κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και κατ’ επέκταση και αντοχές του ΕΣΥ και ιδιαίτερα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) των δημόσιων νοσοκομείων.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της εγκυκλίου,  κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020 – 2021, αναμένεται ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοïό-2019 (COVID-19). Γι΄ αυτό φέτος η χώρα μας και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει  4.200.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, από 3.000.000 που ήταν πέρσι, δηλαδή 1.200.000 περισσότερα εμβόλια, όπως ανακοινωσε και χθες ο υπουργός Υγείας Βασιλης Κικιλιας με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου», όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του και συνεχίζει: « Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση».

Στο κάτωθι link του ιστότοπου του Υπουργείου Υγείας, έχει αναρτηθεί η εγκύκλιος που αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/7718-odhgies-gia-thn-epoxikh-griph-2020-2021-ndash-antigripikos-emboliasmos