Β. Κικίλιας: 77 διακομιδές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

0
77

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης  επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο» που μαζί με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) και το «Γ. Γεννηματάς», βρίσκονται από χθες, σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αναπνευστικών περιστατικών λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι από χθες έχουν πραγματοποιηθεί  77  διακομιδές περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

«Το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας ευχαριστώντας τους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και καθηγητής Πνευμονολογίας,  Παναγιώτης Μπεχράκης, επεσήμανε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται». Συνήθη και ήπια συμπτώματα εμφανίζονται στη μύτη, ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία.

Προσοχή συνέστησε ο καθηγητής σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο καθηγητής οι πολίτες θα πρέπει να :

-Παραμείνουν στο σπίτι,

-Να έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα,

-Εάν βγούνε έξω φοράνε καλή μάσκα που θα τους προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να υπάρξει για τα μικρά παιδιά  καθώς «αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με εμάς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο».

Τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν από την έκθεση στα σωματίδια «να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη» εξήγησε ο καθηγητής.