Νέα εποχή με την “Ακαδημία Κλινικών Μελετών” που ιδρύει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

0
285

Την ίδρυση της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών ανακοίνωσε χθες η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς και της ELPEN και αναμένεται να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στον τομέα των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα.

Τα οφέλη από τις κλινικές έρευνες είναι πολλά. Καταρχήν οι ασθενείς θα έχουν άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και τα νοσοκομεία θα έχουν σημαντικά έσοδα (δεδομένου ότι 15% του προϋπολογισμού κλινικών δοκιμών αποδίδεται σε νοσοκομεία και 5% αποδίδεται στους ειδικούς λογαριασμούς για ταμεία Έρευνας & Ανάπτυξης των Περιφερειακών Αρχών Υγείας)”.

Δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας για γιατρούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς, χημικούς μηχανικούς κλπ. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύει ενώ η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης και για τους Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού καθώς θα μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, σε υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα που ήδη υπάρχουν ή κατασκευάζονται.

Επίσης τα κρατικά ταμεία θα δουν να εισρέουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2019 πραγματοποιήθηκαν μόνο 158 κλινικές μελέτες στην Ελλάδα που απέφεραν 40 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι φέτος θα έχουμε περισσότερες έρευνες. Μάλιστα έως σήμερα είναι 141 εκ των οποίων οι 13 αφορούν τον Covid-19. Στόχος είναι έως το 2023  τα οικονομικά οφέλη των κλινικών ερευνών για τη χώρα μας να φτάσουν ντα 150 εκατομμύρια ευρώ. Για να έχουμε ένα συγκριτικό στοιχείο αναφέρουμε ότι το Βέλγιο που έχουμε τον ίδιο πληθυσμό, κάθε χρόνο έχει έσοδα 2 δις ευρώ από τις κλινικές μελέτες.

Ωστόσο μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Θα πρέπει επιτέλους να εκλείψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια όπως η καθυστέρηση στις εγκρίσεις των φακέλων, που άλλες χώρες τις δίνουν σε δυο ημέρες. Σήμερα ο ΕΟΦ έχει καταφέρει να φθάσει τους δυο μήνες, από τους έξι και τους εννέα που πριν από λίγα χρόνια.

Τι θα παρέχει η Ακαδημία στους επιστήμονες

Η ακαδημία θα παρέχει σειρά σεμιναρίων που θα στοχεύουν στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, αλλά και τη δημιουργία κουλτούρας κλινικών μελετών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς.

Κάθε χρόνο, περίπου 20 επιλεγμένοι ερευνητές στην Ιατρική θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί ως ερευνητές και συντονιστές σε κλινικές δοκιμές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση στις τρέχουσες δοκιμές (υψηλότερος αριθμός και ρυθμός ένταξης ασθενών στην μελέτη, καλύτερη ποιότητα δεδομένων, κλπ) και επίσης θα καταστήσει τα ερευνητικά κέντρα πιο ελκυστικά για πολυεθνικά κλινικά προγράμματα.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε σχετικά: «Είναι μια σημαντική μέρα για τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, η ίδρυση αυτής της Ακαδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι μαζί η επιστημονική κοινότητα, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή τη συνέργεια, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο κομμάτι των κλινικών μελετών. Θέλουμε μαζί να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημήτριος Φιλίππου δήλωσε σχετικά « Η αξία των κλινικών μελετών είναι τεράστια, τόσο για τους ασθενείς για τους οποίους διασφαλίζει την πρώιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, όσο και για τους  γιατρούς και επαγγελματίες υγείας που διαχειρίζονται αυτές τις θεραπείες. Τεράστια, επίσης είναι και τα έσοδα στο σύστημα υγείας, με πολλαπλά οφέλη. Έσοδα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τον εξοπλισμό κλινικών, είτε για την πρόσληψη προσωπικού, είτε για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στον ΕΟΦ, αναγνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν και φροντίσαμε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  και να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τον έλεγχο και έγκριση των κλινικών μελετών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φιλικότερου πλαισίου αντιμετώπισης, που οδήγησε σε αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την έρευνα και τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Καθηγητής κ. Δημήτριος Μπούμπας τόνισε: «Στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση των συμμετεχόντων στην GCP, προάγοντας την επιστήμη, την αξία των κλινικών μελετών, τη συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την υψηλή απόδοση και ποιότητα των κλινικών μελετών» δήλωσε

Αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων επισήμανε: «Συμμετέχουμε σε μια σπουδαία  πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη για την ερευνητική κοινότητα, τους ασθενείς και την Ελλάδα. Πιστεύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και είναι πάγια πολιτική μας να επενδύουμε  περισσότερο από το 10% του ετήσιου τζίρου μας. Στο  Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό μας Κέντρο (Ε.Ε.Π.Κ), το μεγαλύτερο ιδιωτικό κέντρο Βιοϊατρικής στην Ελλάδα, που λειτουργεί τα τελευταία 25 χρόνια, έχουμε την  εμπειρία, την τεχνογνωσία,  τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξουμε όχι μόνο αυτό αλλά και κάθε σχετικό εγχείρημα. Στις κλινικές μελέτες η Ελλάδα είναι στη 16η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ κάλλιστα μπορεί να βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Η Ακαδημία Κλινικών Μελετών θα βοηθήσει  ουσιαστικά, προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, με το νέο κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης που ήδη κατασκευάζουμε στα Σπάτα Αττικής, πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην έρευνα και θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς κ. Andreas Pollner τόνισε «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς η υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών. Πιστοί στην αποστολή μας «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή» επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η επιτυχία της προσπάθειας του τομέα της Υγείας να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ανάπτυξης, εξαρτάται αποφασιστικά από την ικανότητα να καθιερωθεί η χώρα ως σημαντικό κέντρο κλινικών μελετών. Το να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν κόμβο κλινικών μελετών σε παγκόσμιο πεδίο, θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση και ενίσχυση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της εθνικής οικονομίας αν αναλογιστεί κανείς πως οι επενδύσεις σε Ε&Α μπορεί να ανέλθουν από τα 40 εκ. το 2020, στα 150 εκ. Ευρώ, το 2023».