Ελπίδες για τη θεραπεία του κορωνοϊού δίνουν δυο νέα φάρμακα

0
246

Ελπίδες για τη θεραπεία του κορωνοϊού φαίνεται να δίνουν δυο φάρμακα που  έχουν θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που τους έχουν χορηγηθεί.

Μάλιστα σ΄ αυτά τα φάρμακα, που χορηγούνται σε πειραματικό στάδιο, αναφέρθηκε την Πέμπτη και  ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τα αντι-ιϊκά ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη.

«Χθες  ανακοινώθηκαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μια μελέτη με περισσότερους από 1000 ασθενείς η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανάρρωσαν γρηγορότερα.

Επίσης άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό – εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ρεμντεσιβίρη

Για το ενέσιμο φάρμακο ρεμντεσιβίρη, η έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, στη Γερμάνια, το Βέλγιο αλλά και στη χώρα μας. Πρόκειται για προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1.063 ασθενείς, και η οποία ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, η μελέτη που «Adaptive COVID-19 Treatment Trial», ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη και συμμετέχουν 33 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 4 κλινικές:Η  Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικό”. Η  Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”. Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”.  Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αφορούν στις ΗΠΑ, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 που έλαβαν ρεμντεσιβίρη ανέκαμψαν γρηγορότερα από παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συγκεκριμένα οι ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε το αντι-ιϊκό έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Νεουμιφίλη

Το δεύτερο πειραματικό φάρμακο, είναι το αντι-ιϊκό νεουμιφίλη, που αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικό θα διατίθεται σε μορφή ρινικού σπρέι.

Η έρευνα για την  νεουμιφίλη, διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Σέιντ Άντριου της Σκοτίας, και μέχρι τώρα το φάρμακο φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της λοίμωξης στον οργανισμό καθώς ακυρώνει συγκεκριμένους υποδοχείς στους αεραγωγούς των πνευμόνων και έτσι σταματά ιό από το να μπει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέιντ Άντριους, Γκάρυ Τέιλορ, η νεουμιφίλη σταματά την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού από το να φτάσει στους υποδοχείς ACE2 να προσδεθεί και να μπει στο κύτταρο.

«Τα σημερινά καλά αποτελέσματα των in vitro μελετών έναντι του κορωνοϊού δείχνουν ότι έχει την δυνατότητα να εμποδίσει αλλά και να θεραπεύσει τη λοίμωξη» ανάφερε.