Βασίλης Κικίλιας: Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς της Θεσσαλονίκης, να στηρίξουν τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας!

0
114

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μετά την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο  υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους διοικητές των ΥΠΕ και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε την προσθήκη ακόμη 50 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και έκανε έκκληση σε  ιδιώτες παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς της Β. Ελλάδας, να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι χθες έγιναν  25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ  στην Βόρεια  Ελλάδα και μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές στην εφημερία που τελείωσε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η θετικότητα είναι στο 32%..

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επανέλαβε τη χθεσινή του ανακοίνωση για τα 50 κρεβάτια καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και αγγειοχειρουργικά, τα οποία μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ, που έχουν ήδη ενταχθεί στη δύναμη του Ε.Σ.Υ.

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή θα προστεθούν άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ-COVID σε όλη τη Β. Ελλάδα και έχουν ως εξής:

  • 6 στο ΑΧΕΠΑ,
  • 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
  • 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
  • 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
  • 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο,
  • 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και
  • 6στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Αύριο που εφημερεύει στη Θεσσαλονίκη το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους 140-150 ιδιώτες ιατρούς και τις ηγεσίες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίτσα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την συμβολή στη διαχείριση της πανδημίας και εξήγησε ότι: «Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» επεσήμανε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η στήριξη της Β. Ελλάδας από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες  και θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά, αν χρειαστεί, μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Σε περίπτωση ανάγκης θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο με ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, εφόσον υπάρχει έγκριση των ιατρών και η τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών. Ο  κ. Κικίλιας έκανε για άλλη μια φορά  έκκληση σε όλους τους πολίτες  να τηρήσουν τα μέτρα της καραντίνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.