Βασίλης Κικίλιας: «Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ».

0
113

«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους δέκα μήνες για την ενίσχυση του ΕΣΥ με τη δημιουργία εκατοντάδων κλινών εντατικής θεραπείας και τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Επίσης ο υπουργός παρουσίασε και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη, η οποία από τον Οκτώβριο δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την πανδημία.

Στην συνέντευξη Τύπου ήταν και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου η οποία διαβεβαίωσε ότι: «Εμείς οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει χωρίς περίθαλψη» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλία της τόνισε ότι: «Για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά αλλά άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας, καθώς ένα διαχρονικό θέμα ήταν η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού”.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του είπε: «Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη».

Η εικόνα του ΕΣΥ σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας:

Το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες Υγείας και εν μέσω κορωνοϊού, το Νοέμβριο του 2020, έχουμε 100.984.

Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ. Το Νοέμβριο του 2020, έχουμε φτάσει στις 1.082 ΜΕΘ ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε και άλλες 234 νέες ΜΕΘ. Στη διαφάνεια φαίνονται στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες, οι διαφορές των αριθμών στις ΜΕΘ που παρέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτές που δημιουργήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτήν την εποχή στο ΕΣΥ (Οκτώβριο- Νοέμβριο) είχε – χωρίς κορωνοϊό – κατά μέσο όρο 30-35 αναμονές για κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας (τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και γρίπη). “Σήμερα  έχουμε μηδέν αναμονές εν μέσω πανδημίας. Κανένας συμπολίτης μας αυτή τη στιγμή δεν περιμένει, είτε έχει COVID, είτε είναι θύμα τροχαίου, καρδιακού, εγκεφαλικού και πρέπει να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής, και είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό του Ε.Σ.Υ., κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας” είπε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν και απλές κλίνες Covid-19, συνολικά 4.590. Επίσης στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με 224 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Το ερώτημα ήταν μέχρι πρότινος να εμπλακεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, να μπουν στη μάχη για τον κορονοϊό.

Έχει γίνει μία δομημένη, οργανωμένη και σοβαρή δουλειά. 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο. Υπάρχει επιλογή (triage), isobox, ειδικοί χώροι, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα περιστατικά nonCOVID από τα COVID.

Επομένως, στα Κέντρα Υγείας μας και στα Περιφερειακά  Ιατρεία σε 7 υγειονομικές Περιφέρειες, μπορούν να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα και είτε να κάνουν τεστ για COVID, είτε να παίρνουν ιατρικές οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.

Ανέφερε επίσης ότι το 30,03 % των τεστ Covid-19 γίνεται σε δομές της ΠΦΥ.  Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ σε 13.500 αποστολές. Στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον», είπε ο κ. Κικίλιας.

Εξήγησε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει και μεταφορές ασθενών από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη.

Στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2.000.000 PCR και rapid τεστ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Μάρτιο, η δυνατότητα που υπήρχε ήταν να γίνονται 982 τεστ PCR την ημέρα.

“Δουλέψαμε σκληρά και πολύ και φτάσαμε τον Αύγουστο να μπορούμε να κάνουμε 11.366 τεστ την ημέρα και το Νοέμβρη πλέον να μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα.

Να τονίσω εδώ, ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapidtest υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας, πάνω από 98%, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ όλη η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να ακολουθήσει.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μια ελληνική πατέντα, δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ δημιουργήσαμε 500 Κινητές Ομάδες – τις γνωρίζετε πλέον πολύ καλά όλοι σας – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε άκρη τη χώρας, μεγάλες πόλεις, χωριά, Περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα, και να κάνουν τεστ.

Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 13.500 αποστολές των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, έχουν κάνει 450.000 τεστ. Ξεκινήσαμε το Μάιο με 22.711 δείγματα και 986 αποστολές, προχωρήσαμε τον Αύγουστο στα 109.858 δείγματα σε 2.621 αποστολές και φτάσαμε τον Οκτώβριο σε 3.560 αποστολές να έχουμε πάρει 130.847 δείγματα.

Είναι ένα μεγάλο κομμάτι συνεισφοράς και στήριξης πρωτογενώς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στους πολίτες, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα χωριά, όπου χρειάστηκε.

Στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει και μεταφορές ασθενών από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη.

Επίσης είπε ότι το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορωνοϊός και ανέφερε  ότι τον περασμένο μήνα μέσα στην πανδημία πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της  Θεσσαλονίκης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

“Και φτάσαμε στην τρίτη φάση, όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Β. Ελλάδα δέχεται πράγματι πολύ μεγάλη πίεση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιος διασωληνώνουμε και μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fakenews που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή” ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ήδη με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, την Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ειδικό τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στην μάχη σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 50 νέες κλίνες Ειδικών Μονάδων.

Πρόκειται για κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές, οι οποίες μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ COVID-19. “Με τον εξοπλισμό τον οποίον είχαμε ετοιμάσει όλους αυτούς τους μήνες και έχουμε ως στρατηγικό απόθεμα στο Υπουργείο Υγείας, απόρροια διαγωνισμών αλλά και ευγενών δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρώπους που έτειναν χείρα βοηθείας και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ” τόνισε ο υπουργός.

Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, υπάρχουν 233 ΜΕΘ COVID και nonCOVID που δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς και νοσηλευτές να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της πανδημίας με περισσότερα “όπλα”.