Εμβόλιο Pfizer για τον Covid-19: Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι.

0
461

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών δομών της χώρας, που παλεύει στην πρώτη γραμμή της “μάχης” κατά του κορωνοϊού, έχει την απόλυτη προτεραιότητα στο εμβόλιο της Pfizer. Στη δεύτερη θέση της λίστας αναμονής για το εμβόλιο, έρχονται οι ευπαθείς ομάδες και μετά όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε όλες τις ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ που έχουν γίνει τους τελευταίους δέκα μήνες. Στην συνέντευξη συμμετείχε η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας.

Ο υπουργός δεν ανέφερε πόσες ακριβώς δόσεις του εμβολίου θα πάρει η χώρα μας, μόλις αυτό εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τόνισε ότι έχει προβλεφθεί να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδας. Όμως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την επικινδυνότητα που έχει κάθε πληθυσμιακή ομάδα.

Συγκεκριμένα πρώτοι είναι γιατροί και νοσηλευτές, μετά όλες οι ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς, σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα κλπ) και τρίτη στη σειρά έρχονται όλοι οι υπόλοιποι που επιθυμούν ν εμβολιαστούν.

«Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αργότερα οι ευπαθείς ομάδες, και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι  είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε».

Από την πλευρά της η κυριά Κοτανίδου τόνισε ότι: “Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για διασπορά διαφόρων ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε”.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι δυο δόσεων, εντός 30 ημερολογιακών ημερών και είναι το τέταρτο εμβόλιο για το οποίο έρχεται σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση αλγόριθμο και πληθυσμιακό ποσοστό, η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό εμβολίων.

Αξίζει να τονισθεί ότι η παρασκευή του εμβολίου δεν σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να χαλαρώσουμε και να μην τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.