Covid-19: Από τα 8.819 συνολικά κρούσματα που έχουμε από την αρχή της πανδημίας, πάνω από τα μισά είναι τον Αύγουστο!

0
305

Ο Αύγουστος είναι, ομολογουμένως, ο μήνας που ο κορωνοϊός μας έδειξε τα «δόντια» του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τον περασμένο Μάρτιο έως και χθες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ήταν 8.819 ! Όμως από 1η έως  24 Αυγούστου, είχαμε 4.342 κρούσματα, 36 νεκρούς και 22 διασωληνωμένους!

Με απλά λόγια, εάν συνεχιστεί ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων έως τέλος του μήνα, τότε τα Αυγουστιάτικα κρούσματα, θα είναι πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων που έχουν καταγράφει από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που επανέρχεται άρον άρον ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Όμως ας δούμε αναλυτικά τι τον φέρνει πίσω στην ενημέρωση, που θα γίνεται δυο φορές την εβδομάδα μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στις 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 78 νέα κρούσματα που ανέβαζαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 4.477,  3 νεκροί με το συνολικό αριθμό των θανόντων να φτάνει στους 206 ενώ εκείνη την ημέρα βρίσκονταν 9 διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων μας.

Από την 1η Αυγούστου φάνηκε ότι τα πάρτι και τα πανηγύρια του Ιουλίου είχαν κάνει το … «θαύμα» τους καθώς τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 110 και διασωληνώθηκε ένας ακόμα ασθενής.

Μέσα σε μια εβδομάδα από 1 έως και 7 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 811 κρούσματα, οι νεκροί ήταν 210 από 206 τον Ιουλίου ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 14 από 9 τον προηγούμενο μήνα.

Τις δυο επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμενε τριψήφιος, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς έμπαιναν στην εντατική, πολλοί από αυτούς έβγαιναν νεκροί και οι γιατροί “σήκωναν τα μανίκια τους” και έλεγαν σε όλους τους τόνους να εφαρμοστούν τα μέτρα που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε καθημερινά στο υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα όντως ανακοινώθηκαν (κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα σε Πόρο, Πάρο, Χανιά κλπ. Πλαφόν 50 ατόμων σε γάμους κηδείες, πρόστιμα, μάσκα υποχρεωτική κλπ).

Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν εφαρμόστηκαν καθώς πολλοί επέμεναν στις θεωρίες της συνωμοσίας εναντίον του ανθρωπινού είδους με συνέπεια μια δεύτερη πανδημία. αυτή των ψευδών ειδήσεων (fake news), να κάνει θραύση και να κλονίζει την εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων, απέναντι στην επιστήμη!

Παράλληλα, άλλοι ξεκίνησαν να διοργανώνουν ιδιωτικά πάρτι σε βίλες (π.χ Μύκονος), αλλά και στα μπαρ και στις παραλίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς είχε ξεκινήσει η έξοδος του Αυγούστου με τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να είναι έτοιμοι να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν.

Μόνο που κάποιοι χαλάρωσαν …αρκετά! Αποτέλεσμα; Μέσα σε 24 ημέρες (1-24 Αυγούστου) να έχουν καταγραφεί συνολικά 36 νεκροί (206 στις 31 Ιουλίου – 242 στις 24 Αυγούστου).

Οι διασωληνωμένοι ήταν 22 (9 στις 31 Ιουλίου-31 χθες) ενώ εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων του Αυγούστου έως και χθες.

Συγκεκριμένα 1-24 Αυγούστου, κατεγράφησαν  4.342 κρούσματα  από 4.477 στις 31 Ιουλίου.

Δηλαδή όσα κρούσματα είχαμε συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως το τέλος του Ιουλίου, κατεγράφησαν μόνο τον Αύγουστο! Με απλά λόγια, από τα  συνολικά 8.819 κρούσματα που είχαμε έως χθες, σχεδόν τα μισά ήταν τον Αύγουστο!

 Επανέρχεται ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που έχει επιστρατευτεί ξανά το «βαρύ χαρτί» του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Από την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, και κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ο κ. Τσιόδρας θα μας ενημερώνει και θα προσπαθήσει να μας συνετίσει – όσο μπορεί ο άνθρωπος – γιατί ως γνωστόν η βλακεία είναι ανίκητη.

Η ενημέρωση θα ξεκινά στις 6 το απόγευμα και θα παρίσταται και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.