Δεύτερο lockdown από το Σάββατο: Το τίμημα για τα κορωνο-πάρτι και … τους ψεκασμένους.

0
103

Στις 6 το πρωί του Σαββάτου ξεκινάει ο δεύτερος αποκλεισμός για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρας που θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου. Την παραπάνω, αναμενόμενη, εξέλιξη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε  μαζί με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για επιθετική αύξηση της επιδημίας, επισημαίνοντας πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ομόφωνα τον αποκλεισμό (lockdown) σε όλη τη χώρα. O Λοιμωξιολόγος τόνισε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική διασπορά του κορωνοϊού που ωφελείται φυσικά και στις συναθροίσεις και το συγχρωτισμό πολλών ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση του ιού μέσα σε κλειστούς χώρους αγγίζει έως και το 86% !

Επιπροσθέτως ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι για διερευνηθεί η τρομακτική μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, γίνονται μελέτες σε μοριακό επίπεδο, προκειμένου να ανακαλύψουν οι ειδικοί εάν έχει μεταλλαχθεί ο κορωνοϊός: «Ακόμη και εμάς μάς εκπλήσσει η μεταδοτικότητα του ιού», τόνισε ο καθηγητής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η εικόνα θα αλλάξει με τα μέτρα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τις τελευταίες 7 μέρες καταγραφθήκαν 1.000 κρούσματα : «Ποτέ ξανά δεν είχαμε στα νοσοκομεία μας, τόσες πνευμονίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ποτέ. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία μας», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι σε ημερήσια βάση έχουμε 170 εισαγωγές στα νοσοκομεία: «Περισσότεροι μπαίνουν στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν και αυτό πιέζει το σύστημα», διευκρίνισε.

ΜΕΘ

Η αύξηση είναι υψηλή  στις ΜΕΘ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 203 ασθενείς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 191 διασωληνωμένοι, οι οποίοι επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η κάλυψη των ΜΕΘ είναι πολύ υψηλή και φτάνει στο 78%. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν πιεστεί το σύστημα, θα αυξηθούν και οι θάνατοι. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά καταγράφονται 4 περιπτώσεις στις ηλικίες 55 έως 64 και 4 περιστατικά στις ηλικίες 45 έως 54.

‘Ολοι βέβαια αντιλαμβανόμαστε ότι η άρση του δευτέρου αποκλεισμού  θα γίνει στο τέλος Νοέμβριου εάν και εφόσον τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι μειωθούν. Γι’ αυτό για άλλη μια φορά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να ανακοπεί η τρομακτική διασπορά της πανδημίας και για να θρηνήσουμε όσο το δυνατό λιγότερα θύματα, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα: αποστάσεις-μάσκα-πλύσιμο χεριών!