ΕΟΠΥΥ: Δυσκολίες στη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς- Τι αλλάζει τον Αύγουστο

0
2152

Δύσκολη πρόσβαση αναμένεται να έχουν οι ασθενείς που λαμβάνουν 78 Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)  από τα φαρμακεία της γειτονιάς, όπως ογκολογικά, εξαιτίας των Καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού των φαρμακευτικών εταιριών. Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει  τους ασθενείς με σχετική εγκύκλιο του ότι η διάθεση αυτών των σκευασμάτων θα διεξάγεται κανονικά στα δικά του φαρμακεία.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο, ο ΕΟΠΥΥ, αναφέρει αναλυτικά το διάστημα κατά το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τα σχετικά αιτήματα για σκευάσματα ΦΥΚ που αφορούν σοβαρές  πάθησης όπως καρκίνο στο ήπαρ,  χρόνια μυελογενή λευχαιμία, σύνδρομο οζώδους σκλήρυνσης κλπ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο Ασφαλιστικός Οργανισμός επισημαίνει ότι: «Θέτουμε υπόψιν σας ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου και λόγω αδυναμίας ορισμένων φαρμακευτικών και μεταφορικών εταιρειών, η διεκπεραίωση αιτημάτων για χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας θα είναι δυνατή σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα».

Σημειώνεται ότι το Καλοκαίρι, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα εξαιτίας αδειών του προσωπικού στις αντίστοιχες εταιρείες που σχετίζονται με το φάρμακο, προκαλούνται καθυστερήσεις στη διάθεση φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το σοβαρότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες και σπάνιες παθήσεις καθώς οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, αναγκάζονται να  απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που τις περισσότερες φορές είναι μακριιά από το σπίτι τους (ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε χωριά στην επαρχία), προκειμένου να προμηθευτούν στην ώρα τους τα φάρμακά τους, όπου η διάθεση τους είναι αδιάκοπη 365 μέρες το χρόνο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ πίνακας με τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  είναι διαθέσιμος εδώ.