20 νέα κρούσματα, ένας νεκρός, ανησυχία για τις τοπικές αναζωπυρώσεις του Covid-19 στη χώρα

0
553

Είκοσι νέα κρούσματα και ένας ακόμα νεκρός καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, όπως αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από αυτά, τα 9 είναι εισαγόμενα από πτήσεις, 4 είναι από τη ΠΕ Ξάνθης, 2 από την Αττική, 2 από την Καστοριά, 1 από τη Κοζάνη, 1 από τη Σύρο και 1 από τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα συνολικά οι νεκροί του κορωνοϊού έφτασαν τους 192 ενώ τα κρούσματα τα 3.409. Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από τα 3.409 κρούσματα το 54.9% είναι άνδρες. Από αυτά τα 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όσον αφορά τους θανάτους, το σημερινό θύμα του Covid-19 αυξάνει τη μακάβρια λίστα σε 192 νεκρούς συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι  61 (31.8%)  είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 58 έτη. Από αυτούς οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες, το 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.  Ακόμη 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εν τω μεταξύ μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα διάσπαρτα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το νέο κρούσμα στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για ένα άνδρα Ζακυνθινής καταγωγής που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Γερμανία. Ο ασθενής εισήχθη την Κυριακή στο νοσοκομείο, με υψηλό πυρετό και αφού υποβλήθηκε σε τεστ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Πλέον η Ζάκυνθος μετρά το έβδομο θετικό κρούσμα κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα αρνητικός στο δεύτερο τεστ του κορωνοϊού βγήκε ο άνδρας που είχε επισκεφτεί την Αίγινα και έσπασε την καραντίνα προκειμένου να παραστεί σε κηδεία. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος ταξίδεψε από το εξωτερικό στην Αίγινα, είχε βρεθεί θετικός στον πρώτο έλεγχο στο αεροδρόμιο, και σήμερα αποδείχθηκε αρνητικός στο δεύτερο έλεγχο που έγινε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Στην Ξάνθη χαλαρώνει σιγά σιγά η καραντίνα στον Εχίνο όπου υπήρχε έξαρση του κορονοϊού, μετά από απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν  τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία όπως και οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες.

Οι ειδικοί ανησυχούν και για την αναζωπύρωση στην Καστοριά μετά τα 15 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από τις 24 Ιουλίου έως σήμερα. Μάλιστα  τρία από αυτά, διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πρόκειται για δύο ομάδες θετικών κρουσμάτων όπου τα μέλη της καθεμιάς σχετίζονται μεταξύ τους με συγγενική, επαγγελματική ή άλλη σχέση, ενώ έχουν διαπιστωθεί και δύο «ορφανά» κρούσματα. Τα 14 κρούσματα είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς ενώ ένα κρούσμα είναι κάτοικος Κοζάνης που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Καστοριά.