ΙΦΕΤ 2021: Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με 740 φάρμακα και στήριξη της εθνικής προσπάθειας κατά του Covid-19

0
331

Η χρηματοδότηση του υψηλότερου όγκου αξίας φαρμάκων , η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η επέκταση της διανομής σε νέες ελληνικές πόλεις και η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας, αποδεικνύουν ότι το 2021 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Την ίδια χρονιά το ΙΦΕΤ, εξασφάλισε τη βασική νοσοκομειακή θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία ΜΕΘ/ΜΑΦ, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα (σύριγγες, βελόνες, γάντια, μάσκες κ.α.). Κατ’ αυτό τον τρόπο το ΙΦΕΤ  στήριξε  την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, στη χώρα μας.

Αναλυτικά ο απολογισμός του ΙΦΕΤ για το 2021 που αναδεικνύουν τις επιτυχημένες επιδόσεις του συνοψίζονται στους παρακάτω δείκτες:

 • Διατέθηκαν περισσότεροι από 740 κωδικοί φαρμάκων, σε σύνολο 70 θεραπευτικών κατηγοριών, διασφαλίζοντας κάλυψη των εγχώριων αναγκών με καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι νέοι κωδικοί φαρμάκων ξεπέρασαν τους 170 και αφορούσαν 25 διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες.
 • Ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 26.000 αποστολές για περίπου 2,6 εκ. συσκευασίες φαρμάκων, ενώ αναπτύχθηκε διανομή σε 120 νέα σημεία (νοσοκομεία, φαρμακεία) και σε 21 πόλεις της Ελλάδας, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση περισσότερων ασθενών σε θεραπείες.
 • Εξασφαλίστηκαν χαμηλότερες τιμές αγοράς για περισσότερα από 130 φάρμακα, εξοικονομώντας συνολικά για το σύστημα Υγείας και τη δημόσια δαπάνη € 16εκ.μέσω αντίστοιχων μειώσεων στις τιμές πώλησης.
 • Διανεμήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 500.000 δόσεις ρεμντεσιβίρης, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε θεραπεία για περισσότερους από 100.000 ασθενείς με Covid-19.
 • Σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες του ΙΦΕΤ, όπως:
  • Αύξηση εσόδων +56%
  • Αύξηση κερδοφορίας +30%
  • Αύξηση κεφαλαίου κίνησης +35%
  • Βελτίωση απόδοσης αποθεματικού+18%

Όλοι οι παραπάνω δείκτες συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας και της διάθεσης περισσοτέρων θεραπειών στο κοινό.

 • Στηρίχθηκε η εθνική προσπάθεια κατά της νόσου Covid-19 τόσο όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού με την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (35εκ.σύριγγες, 11εκ. βελόνες, 863 μηχανήματα μέτρησης θερμοκρασίας, κουτιά μεταφοράς και ειδικά γάντια), όσο και για την πρόληψη (7,8εκ. διαγνωστικά τεστ).
 • Υλοποιήθηκε η μετάβαση σε Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στις Διοικητικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Διανομής ενισχύοντας την ψηφιοποίηση, την ταχύτητα και τη διαφάνεια της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

«Το ΙΦΕΤ συνεχίζει τη δυναμική αναπτυξιακή του πορεία, με απόλυτη συνέπεια στον κοινωνικό του ρόλο και με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους. Μάλιστα, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο και το 2021 έμοιαζε αβέβαιο, το Ινστιτούτο αύξησε την ρευστότητά του, διευρύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές φαρμάκων και την γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών του» σχολίασε ο  Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχετικά με τα αποτελέσματα του ΙΦΕΤ για το 2021 και συνέχισε : «  Τη χρονιά που ήδη διανύουμε, συνεχίζουμε συνειδητά να υλοποιούμε τη στρατηγική εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών και έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητά μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».