Νίκος Σύψας: «Μπορεί να γίνει πιο επιθετικός ο Covid-19 όταν μεταλλαχτεί»

0
270

Την ανησυχία του ότι οι μεγάλες αναζωπυρώσεις του Covid-19  σε διάφορες χώρες του κόσμου μπορεί να προκαλέσουν μετάλλαξη του φονικού ιού προς το χειρότερο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητα, εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Μάλιστα όπως ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ δεν αποκλείεται το κακό σενάριο να βγει αληθινό, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους νομίζουν ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά την Ελλάδα και το άνοιγμα των συνόρων μας στους τουρίστες από αύριο 1 Ιουλίου 2020, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, του υπουργείου Υγείας,κ. Σύψας, δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown σε νησί εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό», δήλωσε ο καθηγητής κ. Σύψας, κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του ύπουλου αυτού ιού που στη χώρα μας έχει σκοτώσει 192 άτομα και παγκοσμίως σχεδόν 504.466 είναι τα θύματα ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 10.250.000: «Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί»  τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη: «Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από αυτό το καλοκαίρι κι έπειτα, ο Λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο: «Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν» είπε. Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα μας και η μόνη μας προστασίας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, είναι τα μετρά προστασίας και κυρίως να κρατάμε τις αποστάσεις και να αποφεύγουμε το συνωστισμό.