Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνους, άνοια και άλλες 11 ασθένειες στο ΚΕΠ Υγείας.

0
121

O Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  Κέντρων Πρόληψης Υγείας του, (ΚΕΠ Υγείας),  διοργάνωσε στις 14 Σεπτεμβρίου δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής και άλλων νοσημάτων.

Συγκεκριμένα το ΚΕΠ Υγείας, μέσα από το λογισμικό του, επικεντρώνεται σε 11 νοσήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτά είναι: ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον ΠΟΥ, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τον  ιατρό  Ακτινοδιαγνώστη, Μάνο Περουλιό. Εξετάστηκαν συνολικά 39 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα μόνο 2 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος  Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε: «Η προαγωγή της υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας ώστε να προσέχουν τον εαυτό τους είναι πάγιο μέτρο της πολιτικής μας και όχι απλά μια επίκαιρη προτεραιότητα, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Στόχος μας να δίνουμε τα μέσα στον πολίτη ώστε να πραγματοποιεί συχνά δωρεάν εξετάσεις, να προλαμβάνει τα προβλήματα παρά να χρειάζεται μετά η αντιμετώπισή τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα, στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των πολιτών για τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση των δημοτών δίνοντάς μας δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τις δράσεις μας».

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.