Δήμος Σαλαμίνας: Νέος συμβουλευτικός σταθμός για την Άνοια

0
410

Ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ίδρυσε μέσα στον Ιούλιο, Συμβουλευτικό Σταθμό προσφέροντας δράσεις πρόληψης για την άνοια στην τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια – μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό

Άτομα που χρειάζονται συμβουλές, καθοδήγηση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός  λειτουργεί στο Δημοτικό Κατάστημα Αμπελακίων, οδός Σικίνου, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 210 4652919 και 213 2027 581. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε ομάδες (γκρουπ) για τη διευκόλυνση των συνεδριών.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης  δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση  μεριμνά για την καλή υγεία των δημοτών, και συγκεκριμένα στην περίπτωση της νόσου της Άνοιας που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Μέλημά μας είναι η δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια κατά τόπους σε όλη τη χώρα ώστε οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να έχουν έγκαιρο διαγνωστικό έλεγχο».

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του ενδιαφερόμενου, θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στη χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί επαγγελματίες υγείας του Δήμου που στελεχώνουν το Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα διατίθεται στο σταθμό.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού.