Δωρεά ΙΣΝ: Νέο αγγειογραφικό σύστημα απέκτησε το 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας

0
391

Ένα υπερσύγχρονο αγγειογραφικό σύστημα το οποίο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της Επεμβατικής Ακτινολογίας και Νευροακτινολογίας απέκτησε το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από τον Μάιο του 2020, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Με τη δωρεά αυτή, συνολικού προϋπολογισμού 3.650.000 ευρώ, το ΙΣΝ στήριξε την προσπάθεια του νοσοκομείου καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, εξ’ ολοκλήρου την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου αγγειογράφου, συνολικής αξίας 1.500.000 ευρώ διασφαλίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του και την άμεση προσβασιμότητα στο ευρύ κοινό.

Η Επεμβατική Νευροακτινολογία έχει ως αντικείμενο την θεραπεία αγγειακών βλαβών του εγκεφάλου, του Νωτιαίου μυελού, αλλά και της Γναθοπροσωπικής περιοχής.

Για να επιτευχθεί η ασφαλής πλοήγηση μικροκαθετήρων μέσα σε αγγεία με διάμετρο μικρότερη του χιλιοστού, όσο και η προώθηση θεραπευτικών εμβολικών παραγόντων σε αγγειακές βλάβες όπως οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες ή τα ανευρύσματα, είναι απαραίτητη η καλύτερη δυνατή ακτινοσκοπική καθοδήγηση με την χρήση ειδικών εφαρμογών.

Το συγκεκριμένο biplane αγγειογραφικό σύστημα, αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα γενιά μηχανημάτων, με πλήθος μηχανολογικές και ηλεκτρονικές καινοτομίες αλλά και εξελίξεις λογισμικού.

Οι μεγαλύτερες γωνίες στροφής και λήψης εικόνας, για την ανάδειξη της ανατομίας της βλάβης, η βελτιωμένη διακριτική ικανότητα (2μm), οι μεγαλύτερες μεγεθύνσεις (13’’, 10’’), η ταχύτερη ακολουθία λήψης τρισδιάστατων εικόνων και η διαχείριση με ρομποτικούς μηχανισμούς μεγαλύτερων φορτίων αποτελούν μερικές από τις μηχανολογικές και ηλεκτρονικές βελτιώσεις σε σχέση με τα μηχανήματα προηγούμενης γενιάς.

Λογισμικά που αναπτύχθηκαν πάνω στις ενισχυμένες δυνατότητες του μηχανικού και ηλεκτρονικού μέρους του αγγειογράφου είναι η βελτιωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση, (3d αγγειογραφία σε 3 δευτερόλεπτα και micro 3d αγγειογραφία υψηλής ανάλυσης σε 4 δευτερόλεπτα), η καινοτόμος αγγειογραφία τεσσάρων διαστάσεων, (4d αγγειογραφία) και η απεικόνιση χαρτών αιμάτωσης, για την εκτίμηση εγκεφαλικού επεισοδίου στον χώρο του αγγειογράφου.

Επιπλέον, η δυνατότητα επιπροβολής εικόνων από μαγνητική ή αξονική αγγειογραφία σε αυτές του αγγειογράφου κατά το χρόνο της επέμβασης αλλά και η εκτεταμένη διαλειτουργικότητα με όλα τα συστήματα διαχείρισης Ιατρικής πληροφορίας του νοσοκομείου ενσωματώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο νέο αγγειογραφικό σύστημα.

Πέρα από τα παραπάνω, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στη νέα αυτή πλατφόρμα αναπτύσσονται συνεχώς νέες πρωτότυπες εφαρμογές οι οποίες θα βελτιώσουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών.

Η Ηγεσία της Αεροπορίας και η Διοίκηση του 251 ΓΝΑ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθεί η απαίτηση της προμήθειας του νέου αγγειογράφου. Εν μέσω της πανδημίας και της γενικότερης υγειονομικής κρίσης που αυτή προκάλεσε, το μηχάνημα και οι χώροι παραδόθηκαν στο προβλεπόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών και την επομένη μέρα εισήχθη το πρώτο περιστατικό.

O Σμήναρχος Ιατρός Κωνσταντίνος Λάγιος, Διευθυντής Εργαστηρίου Επεμβατικής Ακτινολογίας – Νευροακτινολογίας, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι εν μέσω της πανδημίας καταφέραμε να υλοποιήσουμε το έργο και να έχουμε στην διάθεσή μας ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα από άποψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε μία πρότυπη αίθουσα. Στο εργαστήριό μας με τη χρήση αυτών των σύγχρονων αγγειογραφικών συστημάτων, μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούμε πάνω από τριάντα είδη επεμβάσεων, Κεντρικού νευρικού συστήματος, περιφερικών  αγγείων και σώματος. Ο αριθμός των περιστατικών ξεπερνά τα 1.000 ετησίως, ενώ οι επεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες της μίας σε κάποιους ασθενείς, μπορεί να ξεπεράσουν τις 1.300».