Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 83.850 δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

0
130

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασε λίγο μετά τις 8.30 σήμερα το πρωί, με ειδική πτήση, η πρώτη μεγάλη παρτίδα των 83.850 δόσεων του εμβολίου κατά της covid-19, των εταιριών Pfizer/BioNTech.

Τα εμβόλια παρέλαβαν κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο.

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας,  ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις.

Το Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι μόλις δοθεί η έγκριση, αναμένουμε παραδόσεις από τη Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. έως τον Απρίλιο). Επιπροσθέτως ανακοίνωσε  ότι θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac.

Εν τω μεταξύ σήμερα ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 σε τέσσερα  Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Ειδικότερα εμβολιάζονται υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος.