Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Δεν εμβολιάζονται τα παιδιά κάτω των 18 ετών.

0
83

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη,  ξεκινάει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πανδημίας στη χώρας μας. Μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας. Μαζί του ήταν και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχόλη Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω:

της άυλης συνταγογράφησης

της πλατφόρμας emvolio.gov.gr

και μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων είναι έως τα τέλη Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 85.000  πολίτες.

Σημειώνεται ότι έως χθες στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκε μόνον ένα περιστατικό ελαφριάς αλλεργικής αντίδρασης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εμβολιασμών που αφορούν υγειονομικούς, ηλικιωμένους και φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και σημείωσε ότι έχουν υπολογιστεί σε 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις ανά 1.000.000 δόσεις: «Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Άλλωστε, μέσα στο σχεδιασμό έχετε ακούσει και θα ξανακούσετε ότι υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης. Επομένως το θέμα, «έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;», δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού.

Μόνο, επαναλαμβάνω, αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου».

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού: «Ο κορωνοϊός και παλαιότερα, τους προηγούμενους μήνες, έχει επιδείξει μεταλλάξεις και τώρα και στο μέλλον θα κάνει μεταλλάξεις. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη το πέρασμα του ιού, η διάδοσή του, να οδηγεί σε μεταβολές του και μπορεί να καταλήξουν και σε μια μεταβολή των χαρακτηριστικών του».

Επίσης διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια δεν αφορούν τα παιδιά κάτω των 18 ετών: « Στον εμβολιασμό δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Πολλοί γονείς συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο.  Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα».