Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτήρια».

0
528

Με 50 κλίνες εντατικής θεραπείας ενισχύεται το ΕΣΥ εν όψη του δύσκολου χειμώνα που  έρχεται με την πανδημία του Covid-19! Tα εγκαίνια 50 νέων θέσεων μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, έκανε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειάζεται να γίνουν». Ο Πρωθυπουργός  χαρακτήρισε δέσμευση της κυβέρνησης να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ενισχυθούν και άλλα νοσοκομεία με περισσότερες κλίνες. Ωστόσο τόνισε ότι: «εάν δεν προσέξουμε όλοι το σύστημα Υγείας θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη μάχη που δίνει 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να σώσουν ζωές και χαρακτήρισε το έργο: “μόνιμη παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας, η οποία θα μας συνοδεύει και όταν θα έχουμε τελειώσει με τον COVID. Δεν είναι εξάλλου τα μόνα κρεβάτια εντατικής τα οποία ετοιμάζει το Υπουργείο, με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ετοιμάζονται πολλά κρεβάτια σε πολλά νοσοκομεία ενώ και άλλοι δωρητές έχουν σπεύσει να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά βέβαια οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε όλοι το Σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις. Και είναι μία μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό εντατικών κρεβατιών τα οποία σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη αντιμετώπισης του COVID και βέβαια όταν τελειώσουμε πια με τον COVID θα είναι στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να τελειώσει μία και καλή με αυτό το οποίο νομίζω όλους μας, μας έχει ταλανίσει, όσοι δηλαδή κατά καιρούς έχουμε ασκήσει εκτελεστική εξουσία, να πρέπει κάποιος να ζητά πολιτική παρέμβαση για να βρει θέση σε ένα κρεβάτι εντατικής”. 

Η νέα ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία” είναι η μεγαλύτερη σε δυναμικότητα στη χώρα, πρόκειται για έργο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και  είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Η προετοιμασία τους επιταχύνθηκε ώστε να είναι έτοιμες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Αναστάσιος Τασούλας.

Αρχικά  θα λειτουργήσουν 12 κλίνες και σε 2 εβδομάδες θα λειτουργήσουν άλλες 12 καθώς εκτιμάται ότι θα έχει προσληφθεί και το κατάλληλο προσωπικό. ‘Εως το τέλος του έτους η νέα ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτήρια” θα λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε κάνει γνωστό πως  μέχρι το τέλος του έτους,  θα λειτουργούν στη χώρα 1.200 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), με μόνιμο προσωπικό, από  951 που λειτουργούν σήμερα.