ΕΛΙΖΑ: “Όταν ένα παιδί κακοποιείται εσύ θα κοιτάξεις αλλού;”

0
131

Στην Ελλάδα 1 στα 2 παιδιά υποβάλλεται σε κάποια μορφή κακοποίησης (ψυχική, σωματική, σεξουαλική, παραμέληση) και δυστυχώς η κακοποίηση και η παραμέληση είναι παρούσες σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Με τις κοινωνίες σε lockdown και την τεράστια οικονομική ύφεση παρούσα, εντείνεται το άγχος των μελών των οικογενειών και δυστυχώς ολοένα και περισσότερα παιδιά γίνονται θύματα και μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε εάν ένα παιδί παραμελείται μέσα στην Πανδημία; Πώς μπορούμε να κινητοποιηθούμε εάν έχουμε υποψία ότι ένα παιδί δίπλα μας κακοποιείται;

“Ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ακόμη πιο επιτακτική να κρατήσουμε όλα τα παιδιά ασφαλή, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν έρχονται σε καθημερινή επαφή με ένα μεγάλο εύρος επαγγελματιών, επαφών και δραστηριοτήτων“, επισημαίνει το Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, (ΕΛΙΖΑ) που ξεκινάει μια νέα ιστοσελίδα  www.eliza.org.gr για παιδική κακοποίηση.

Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να ενημερώνει διαρκώς για όλα όσα αφορούν στο δικαίωμα ενός παιδιού να μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια, για όλα όσα του εξασφαλίζουν τη διατήρηση της παιδικής του ηλικίας όσο κρατά, για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και βοηθούν ή εναντιώνονται στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

 Το ΕΛΙΖΑ επίσης προβάλει το μήνυμα «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ», την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση) στη δυτική όψη του Μεγάρου της Βουλής (όψη προς πλατεία συντάγματος), από τις 18:30 έως 20:3.

-Αναρτά και προβάλει την αφίσα «Εσύ θα κοιτάξεις αλλού;» σε όσα περισσότερα ΜΜΕ ή σημεία της πόλης της Αθήνας είναι εφικτό, προκειμένου όλοι να κοιτάξουμε τα παιδιά στα μάτια και να δούμε το πρόβλημα που βιώνουν. Επίσης σας προτρέπει να:

-Καταγγείλετε κάθε περιστατικό βίας ή ζητήστε για αυτό συμβουλή, συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος και στην αποτροπή του κύκλου της βίας στα παιδιά.

-Ενημερωθείτε. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΛΙΖΑ www.eliza.org.gr και δείτε τι και πώς μπορείτε να δράσετε για να βοηθήσετε ένα παιδί που κατά τη γνώμη σας υποβάλλεται σε βία.

-Μιλήστε. Διαδώστε τη Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση. Το ΕΛΙΖΑ σας ζητά ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΑΛΛΟΥ.

-Διασώστε την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας για να σταματήσουμε την παιδική κακοποίηση. Για να τερματίσουμε τον κύκλο της βίας.