Ελλείψεις αίματος: Πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν 70 ευρώ για να βρουν αιμοδότη!

0
1349

Ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιτίας της τραγικής έλλειψης αίματος, αναγκάζονται μέσα στην απελπισία τους να πληρώσουν 70 ευρώ για να βρουν αιμοδότη! Τη σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), που για άλλη  μια φορά, εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις παρατεταμένες ελλείψεις αίματος που έχουν φέρει σε δεινή θέση τους ασθενείς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πρωτοφανής έλλειψη αίματος φέτος το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την πανδημία, έχει φέρει σε εξαιρετικά επικίνδυνη θέση πολλούς ασθενείς που σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν αιμοδότη κάνουν ύποπτες δοσοληψίες: «Αντιλαμβάνεστε και την επικινδυνότητα του θέματος γιατί αυτός που θα πληρωθεί 70 ευρώ για να δώσει αίμα δεν είναι συνειδητοποιημένος αιμοδότης, αλλά ο οποιοδήποτε που έχει ανάγκη τα χρήματα» είπε έγκυρη πηγή στο ygeia50plus.gr

Όπως καταγγέλλει ο ΠΑΣΠΑΜΑ οι ασθενείς, μετά από προφορική ενημέρωση από τις αιμοδοσίες νοσοκομείων, φέρνουν δικούς τους αιμοδότες (φίλους, συγγενείς) αλλά ακόμα και τότε εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης λαμβάνουν μόνο μια μονάδα αίματος αντί για δυο που χρειάζονται. Επίσης δε διστάζουν κάποιες αιμοδοσίες να πουν κυνικά στους ασθενείς ότι: “‘Οσους αιμοδότες και να φέρετε μια μονάδα αίματος θα λάβετε”, όπως αναφέρει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Η Γενική Γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ Βάνα Μυρίλλα

Στην προσπάθεια της να ευαισθητοποίηση τους αρμοδίους αλλά και την κοινή γνώμη, η Γενική Γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ, Βάνα Μυρίλλα, έκανε μια ανάρτηση στην προσωπική της ιστοσελίδα στο FB στις 4 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της δικής της μετάγγισης αίματος, καταγγέλλοντας ότι τελικά έλαβε 180 γραμμάρια αίμα αντί για 500 που χρειάζεται και έτσι θα αναγκαστεί να ξαναμεταγγιστεί σε πέντε αντί σε 20 ημέρες (https://www.facebook.com/vanamyrilla). Η ταλαιπωρία και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής αυτών των ασθενών φέτος είναι πρωτόγνωρη! Να σημειωθεί ότι κάθε μετάγγιση αίματος έχει διάρκεια 2-3 ώρες εάν τηρούνται τα ραντεβού!

Ήδη στις 18 Αυγούστου ο Σύλλογος είχε κάνει την πρώτη διαμαρτυρία  έξω από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Γι΄αυτό προγραμματίζει τη δεύτερη κινητοποίηση, αυτή τη φορά έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30  το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο σοβαρών δυσκολιών που προκύπτουν από δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις του συστήματος αιμοδοσίας που επηρεάζει τις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

«Καιρό τώρα αντιμετωπίζουμε συνεχείς ελλείψεις αίματος που τούτη την περίοδο έγιναν πια τραγικές απειλώντας τη ζωή και την υγεία μας. Με τη δικαιολογία του θέρους η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Γεγονός είναι πως ούτε η πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΑ, αλλά ούτε οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας και σίγουρα ούτε οι διοικήσεις κάποιων νοσοκομείων , π.χ. Παίδων “H Αγία Σοφία” έχουν μεριμνήσει για να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Οι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου έλλειψη αίματος η οποία λόγω του κορωνοϊού θα συνεχιστεί και γιγαντωθεί, όπως καταγγέλλουν: «Αυτά που χρόνια θεωρούσαμε ως αυτονόητα στον τομέα της αιμοδοσίας και της υγείας, τώρα γκρεμίζονται τόσο γρήγορα που γυρίσαμε σε μαύρες εποχές για την αιμοδοσία. Επειδή τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση κωφεύουν καλούμαστε όλοι οι θαλασσαιμικοί να αναλάβουμε δράση. Μετά από μια πρώτη διαμαρτυρία που έγινε έξω από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στις 18/08/20, εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, καλώντας για μαζική κινητοποίηση-διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας, οδός Αριστοτέλους 17, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στις 11.30 πμ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΠΑΜΑ.