ΕΛΛ.Ο.Κ: «Το Λέμφωμα είναι ένας παραμελημένος καρκίνος»

0
167

Το λέμφωμα είναι ο 5ο συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση γι΄ αυτό και εξακολουθεί να είναι παραμελημένος. Αυτό αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ  που φέτος, μαζί με τα μέλη της, συμμετέχουν ενεργά στη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα.

Το λέμφωμα είναι ομάδα καρκίνων του λεμφικού συστήματος και κάθε χρόνο περισσότεροι από 735.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με κάποιο τύπο λεμφώματος.

Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα λεμφώματα Hodgkin και τα λεμφώματα nonHodgkin που πήραν την ονομασία τους από το όνομα του γιατρού που πρώτος εντόπισε την ασθένεια. Τα λεμφώματα Hodgkin συναντώνται συνήθως σε νεώτερες ηλικίες, ενώ τα υπόλοιπα σε μεγαλύτερες.

Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75% – 95% των ασθενών θεραπεύονται. Πολλές φορές όμως η διάγνωση του δεν γίνεται έγκαιρα γιατί τα «συμπτώματά» του, όπως η κόπωση, η νυχτερινή εφίδρωση, οι ανώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων, τα δέκατα και ο χαμηλός πυρετός, θεωρούνται κοινά και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα παραβλέπουμε.

Για τους λόγους αυτούς, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ώστε να θεραπεύει πλήρως την ασθένεια ή να την ελέγχει επαρκώς ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

 Η εκστρατεία

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα, είναι αφιερωμένη σε όλους όσους βοηθούν τους ασθενείς με λέμφωμα: τους γιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους συλλόγους ασθενών, τους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των ασθενών, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ (Α WorldofThanks). Στο πλαίσιο της εκστρατείας, διοργανώνεται  με την υποστήριξη των εταιρειών Gilead και Kite, διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα για το Λέμφωμα (14-15 Σεπτεμβρίου), στην οποία συμμετέχει ως εκπρόσωπος των ασθενών, η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κα Καίτη Αποστολίδου, ενώ παράλληλα, η εκστρατεία περιλαμβάνει εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για το λέμφωμα και φωταγώγηση της Βουλής και του σιντριβανιού της Ομόνοιας το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Σεπτέμβριος, είναι συνολικά ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους τύπους Αιματολογικού Καρκίνου και επίσης ο μήνας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, συνεχίζοντας τις δράσεις των προηγούμενων ετών, διοργανώνει διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα στις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 – 19.30 με τίτλο «Αιματολογικός Καρκίνος – Η Επόμενη Μέρα».

Στόχο της ημερίδας είναι να αναδείξει τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου, την προστιθέμενη αξία που παράγουν οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την εξατομικευμένη ιατρική να είναι η αιχμή του δόρατος. Παράλληλα θα ανιχνευτούν και οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας covid-19 αλλά και την επίδραση που έχουν στη φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο στη χώρα μας.