ΟΕΝΓΕ: “Πλημμυρίσαμε με ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές”

0
143

Το αδιαχώρητο επικρατεί στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας της έλλειψης χώρου λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικό παράδειγμα το Θριάσιο νοσοκομείο όπου τα ράντζα παραμένουν για πολλές μέρες στους διαδρόμους ενώ ακόμα και ο χώρος του σαλονιού της κλινικής φιλοξενεί κρεβάτια προκειμένου να χωρέσουν οι ασθενείς.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τονίζοντας ότι τα ράντζα μετά από κάθε εφημερία φτάνουν να είναι διπλάσια  από τα κρεβάτια χωρίς να τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που απεικονίζουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί.

Όπως υποστηρίζουν την επόμενη μέρα της εφημερίας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών από την εφημερία της ψυχιατρικής κλινικής έφτασε τους 30, σε μία κλινική δυναμικότητας μόλις 19 κλινών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ όλοι οι 10 ασθενείς που έκαναν εισαγωγή υποβλήθηκαν σε τεστ. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για την παραμονή των νεοεισερχόμενων ασθενών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, (2-3 μέρες), δεσμεύτηκαν 4 από τους 10 θαλάμους που διαθέτει η κλινική, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους της κλινικής που πλημμύρισε με ράντζα.

«Ένας τετράκλινος θάλαμος μετατράπηκε σε εξάκλινο και οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να παίξουν τέτρις για να χωρέσουν 6 κρεβάτια» όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωση της.

Ενδεικτικό της επικίνδυνης κατάστασης είναι ένα περιστατικό που αφορά την νοσηλεία ενός 17 χρονου, ο οποίος θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε δομή για εφήβους. Ο νεαρός ασθενής  διακομίστηκε από δομή φιλοξενίας ανηλίκων που είναι σε καραντίνα από τις 2 Σεπτεμβρίου. Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Πολιτική Προστασία δήλωσαν αναρμόδιοι όταν ρωτήθηκαν για το πρωτόκολλο διαχείρισης φιλοξενούμενων σε δομή που είναι σε καραντίνα και χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο για άλλες αιτίες και όχι για λοίμωξη από Covid-19.

Τι ζητούν οι γιατροί

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το σύνολο των υπαρχουσών ψυχιατρικών κλινικών. Να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι ψυχιατρικές κλινικές που υπολειτουργούν ώστε να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών. Επίσης ζητάει να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές του Λεκανοπεδίου (Αττικό και Αιγινήτειο). «Είναι απαράδεκτο την ώρα που οι ψυχιατρικές κλινικές του λεκανοπεδίου είναι πλημμυρισμένες με ράντζα να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των ακούσιων περιστατικών που νοσηλεύονται στις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές» όπως αναφέρει η ομοσπονδία.