Ένα στα τρία κρούσματα εντοπίζονται από τα self test

0
192

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά και ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως ανακοίνωσε «Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 40%, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη, ενώ ένα στα τρία νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέσω self test».

Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, όμως,  «η  πανδημία δεν έχει λήξει, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί»  όπως είπε η καθηγήτρια.

Αύξηση κρουσμάτων στους νέους 

Η επιτροπή αναμένει μια αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι στους νέους, λόγω της έντονης κινητικότητας, που στη συνέχεια θα μεταδώσουν τη μόλυνση στους γονείς και τους παππούδες τους.

Επίσης πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, και σε άλλες αυξημένες αριθμός κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαινοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου υπάρχουν περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως είναι η Κέα, η Κύθνος , η Μύκονος, η Άνδρος κ.α.

Αντίθετα υπάρχουν περιοχές που έχουν κάτω του 30% εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Φλώρινα, η Ροδόπη, οι Σέρρες και η Ευρυτανία.