Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς

0
125

Τη θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν, προτείνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Σκοπός της πρότασης είναι η αύξηση του ανησυχητικά χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών των 80plus. Μάλιστα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ένωση, σήμερα στην Ελλάδα, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 63,1% των πολιτών άνω των 80 ετών και το 64,2% άνω των 70 ετών.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα ξεπερνά το 90%.

Επιπρόσθετη ανησυχητική ένδειξη είναι ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών στην Ελλάδα που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση αυξήθηκε μόλις κατά τέσσερις μονάδες τον τελευταίο μήνα (από το 59,2% στις αρχές Απριλίου στο 63,1% στις αρχές Μαΐου).

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναφέρει ότι προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, πολλά κράτη ήδη έχουν εφαρμόσει μια σειρά από ρυθμίσεις : «με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γερμάνια όπου η Βουλή ενέκρινε την άρση των περιορισμένων συνάθροισης, επίσκεψης σε χώρους αναψυχής και στην αγορά για όσους πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης και ασφαλώς χωρίς να παράγει δυσανάλογες ανισότητες.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία πάντοτε με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών να αναζητήσουμε συστηματικά και από κοινού τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συστηματική ενημέρωση από τα ΜΜΕ, το υγειονομικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ιατρικούς συλλόγους, τις επιστημονικές εταιρείες και ασφαλώς τους συλλόγους ασθενών και εν γένει την κοινωνία των πολιτών. Αλλά και τη θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν.