ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για την καραντίνα σε ασθενείς και ασυμπτωματικούς. Πότε βγαίνουν από την απομόνωση;

0
284

Πόσες ημέρες πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με κορωνοϊό και πότε επιστρέφουν στην εργασία τους; Πόσα αρνητικά τεστ πρέπει να έχουν για να επιστρέψουν οι βαριά ασθενείς στο σπίτι και πόσες μέρες μένουν σε απομόνωση στην οικία τους οι ασυμπτωματικοί;

Σε όλες αυτές αλλά και άλλες ερωτήσεις, απαντάει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος προχώρησε σε επικαιροποίηση των πρωτόκολλων για τη λήξη της απομόνωσης, η οποία εκτιμάται ανάλογα το πόσο βαριά ή ελαφριά νόσησε ο ασθενής, γεγονός που καθορίζει και την επιστροφή του στην εργασία. Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ βασίστηκαν στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC και ενσωματώνονται και στα μέτρα της χώρας μας. Για τη λήξη της καραντίνας  θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

-Η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

-Η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων.

-Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Οι ασθενείς

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:

-Την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων.

-Το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων.

-Τη σοβαρότητα της νόσου -την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή.

-Την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

 Ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα

Οι συγκεκριμένες οδηγίες αφορούν τα περισσότερα κρούσματα COVID19. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι:

-Η πλήρης ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα.

-Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Ασθενής με σοβαρή νόσηση

-Στους βαριά νοσούντες που πρέπει να εξέλθουν από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.

Επαναφορά  θετικού κρούσματος στην εργασία

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συνεκτιμάται η παρουσία στον εργασιακό χώρο άλλου εργαζόμενου σε ανοσοκαταστολή, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).

Οι ασυμπτωματικοί

Και σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν θετικού εργαστηριακού ελέγχου για SARS–CoV-2 κρίνεται αναγκαία η απομόνωση για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου.

Ανοσοκατασταλμένοι

Για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς προτείνονται δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, ιδανικά σε διάστημα 24ωρών, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

Επίσης, πρέπει να έχουν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης SARS-CoV-2 οι ασθενείς με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές.