ΕΟΦ: 109 φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων- Η λίστα με τις ελλείψεις

0
178

Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αν και παρατηρείται μία σχετική βελτίωση το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπάρχει πρόβλημα με 109 σκευάσματα. Από αυτά, τα 57 βρίσκονται σε «περιορισμένη διαθεσιμότητα» και για τα 52 υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης.

Από τα 57 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα, τα 7 είναι νοσοκομειακά, τα 5 εμβόλια και τα 3 είναι σκιαγραφικά.

Οι λόγοι έλλειψης σχετίζονται με αυξημένη ζήτηση, προβλήματα στην παραγωγή, σε καθυστερήσεις παράδοσης και σε ποιοτικό πρόβλημα με τη δραστική ουσία ή τη συσκευασία.

Τα 52 που βρίσκονται σε αναζήτηση για μόνιμη ή έκτακτη κάλυψη είναι κυρίως νοσοκομειακά σκευάσματα.

Σε προηγούμενη έκθεση των ειδικών του ΕΟΦ, γινόταν λόγος για ελλειψεις σε 140 φαρμακα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο σε απαγορευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι φαρμακαποθηκάριοι, ωστόσο δεν συμφωνούν με το μετρο και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέδωσε χθες απόφαση, η οποία έκρινε ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως “οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να εξασφαλίζουν κατά πάντα χρόνο τον εφοδιασμό με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα των φαρμακείων και των άλλων προσώπων που διαθέτουν φάρμακα στο κοινό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια“.

Πηγή: ΕΟΦ https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=251f3f7d-7410-4e53-9258-9625f85a99f6&groupId=12225