ΕΠΕ: Οδηγίες για την κατ΄ οίκον διαχείριση ασθενή, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου με COVID-19.

0
609

Είναι γεγονός ότι ο κορωνοϊός έχει εισβάλλει πλέον στις οικογένειες και αυτό το βλέπουμε από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που σήμερα έφτασαν τις 109.655. Αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι τέσσερεις και πέντε φορές μεγαλύτερος σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους, που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό νοσούν στο σπίτι.

Τι πρέπει να κάνουν, λοιπόν, όσοι φροντίζουν ασθενή με κορωνοϊό στο σπίτι; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φροντιστές ασθενών με Covid-19 που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψαν σπίτι τους; Και που πρέπει να απευθύνονται οι συγγενείς που φροντίζουν μέλη της οικογενείας τους με ύποπτα συμπτώματα;

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) που εξέδωσε οδηγίες για την κατ΄ οίκον φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, θεωρώντας βαρύνουσας σημασίας την κατ’ οίκον παρακολούθηση του ασθενή, συστήνει αυτή να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Συγκεκριμένα οι οδηγίες της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 (εμπύρετο, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, θωρακαλγία) θα πρέπει άμεσα να :

1.Yποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR).

2.Εν αναμονή του αποτελέσματος, θα πρέπει να απομονώνονται και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

3.Συστήνεται επίσης η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή κλινική – επιδημιολογική υποψία ή/και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή.

 Τι πρέπει να προσέχουμε

Σημεία κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου.

Θεωρείται απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με τον Πνευμονολόγο.

Οδηγίες προς τους γιατρούς

Οι γιατροί που υποστηρίζουν κατ’ οίκον, ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει:

– Να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

-Δεν πρέπει να χορηγούν καμία ειδική θεραπεία έναντι της COVID-19 πνευμονίας, αλλά να στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ανάπαυση επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση, ή με χορήγηση αντιπυρετικών.

-Δεν συστήνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη.

-Συστήνεται επίσης ο ενδελεχής έλεγχος των ασθενών που νόσησαν από πνευμονία, με αξονική θώρακος και λειτουργικό έλεγχο πνευμόνων, εντός τριών μηνών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο, με σκοπό να αποσαφηνιστούν τυχόν επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Η ειδικότητα της Πνευμονολογίας έχει κρίσιμο ρόλο στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της  πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας, απότοκης της πνευμονίας COVID-19 και η αξία της αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας καθώς ιατροί Πνευμονολόγοι βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης σε όλες τις βαθμίδες υγείας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας,  κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ τόνισε «Θεωρώντας ότι η σωστή ενημέρωση και η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19 αποτελούν σημαντικό εφόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του, η ΕΠΕ, προχώρησε στην κατάρτιση οδηγιών για την φροντίδα του ασθενή στο σπίτι και την παρακολούθηση του μετά το νοσοκομείο.

Η σωστή παρακολούθηση του ασθενή με COVID-19 είτε στο σπίτι, είτε μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιβίωση του, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».

Αναλυτικά οι οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για Διαχείριση κατ’ οίκον ασθενούς υπόπτου ή επιβεβαιωμένου με COVID-19 και παρακολούθηση Ασθενούς με COVID-19 μετά από το νοσοκομείο στην ηλεκτρονική σελίδα της EΠΕ: http://www.hts.org.gr/news/newsid510/910

Για την κατάρτιση των Οδηγιών συνεργάστηκαν:

Ομάδα Εργασίας: ΔΣ  ΕΠΕ. Συντονισμός: Ι. Καλομενίδης Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» & Γ. Χειλάς Επιμελητής Α` ΕΣΥ Πνευμονολόγος, ΝΝΘΑ «η Σωτηρία». Ομάδα Εργασίας: Ι. Παπανικολάου Πνευμονολόγος Δ/ντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ευαγγελία Φούκα Δ/ντρια ΕΣΥ Πνευμονολόγος, Γ.Ν. «Παπανικολάου», Μαρία Μανιάτη Πνευμονολόγος Ιδιώτης Ιατρός, Ιωάννινα, Γαβριήλ Ισαακίδης Πνευμονολόγος Ιδιώτης Ιατρός ,Αθήνα, Ευαγγελία Παπαγεωργίου Πνευμονολόγος Ιδιώτης Ιατρός, Βόλος. Ομάδα Εργασίας κριτικής αναθεώρησης: Κοσμάς Καζάνας Πνευμονολόγος Ιδιώτης Ιατρός, Θεσσαλονίκη, Ελένη Γάκη Πνευμονολόγος Ιδιώτης Ιατρός, Τρίκαλα.