Ποια είναι η καλύτερη άσκηση στην καραντίνα;

0
104

Διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα της καραντίνας και όπως όλα δείχνουν έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Το γεγονός όμως ότι μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι μένουμε αδρανείς. Αυτό άλλωστε θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από καρδιόπαθειες και σακχαρώδη διαβήτη.

Η γυμναστική, λοιπόν, πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, άσχετα από την ηλικία μας. Ειδικά για ανθρώπους άνω των 50 ετών, ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό, είναι αυξημένος, γι΄ αυτό πρέπει να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας όσο πιο δυνατό γίνεται.

Ποιες είναι όμως οι ιδανικές ασκήσεις για το σώμα μας; Η αερόβια άσκηση και ιδιαίτερα το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει πολύ καθώς αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και προστατεύει την υγεία της, ελαττώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας ξαφνικής καρδιακής προσβολής, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη ή ακόμα και της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στην οποία συμμετείχαν 334.000 άνθρωποι, το περπάτημα για μόλις 20 λεπτά την ημέρα μειώνει στο ένα τρίτο τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο. Σε άλλη έρευνα του οργανισμού Public Health England επισημαίνεται πως το γρήγορο περπάτημα αρκεί για να μειώσει το ποσοστό πρώιμης θνησιμότητας στο 15%. Επίσης μελέτες του Πανεπιστημίου του Έξιτερ έδειξαν πως ένα 15λεπτο περπάτημα μπορεί να χαλιναγωγήσει τις λιγούρες σου για σοκολάτα, ακόμα και να μειώσει την ποσότητα σοκολάτας που τρως όταν έχεις άγχος.

Το περπάτημα λοιπόν, κάνει θαύματα και για να έχετε αποτελέσματα αρκεί να περπατάτε γρήγορα μια ώρα καθημερινά, ιδανικά πάνω από 7.000 βήματα και σχεδόν 7 χιλιόμετρα, (το κινητό σας σας δείχνει πόση απόσταση καλύψατε), μαζί με ένα άτομο της οικογένειας σας ή φίλο σας, για να παρακινείτε ο ένας τον άλλον να σηκωθείτε από τον καναπέ και να συζητάτε (ενίοτε και να μαλώνετε, δεν πειράζει θα τα ξαναβρείτε).

Θυμηθείτε ότι καταρχάς βγαίνετε έξω και αλλάζετε παραστάσεις, ύστερα κουράζεστε και κοιμάστε καλύτερα το βράδυ, δεν έχετε λιγούρες άρα σας απομακρύνει από το …ψυγείο και πάνω από όλα γυμνάζεστε και δυναμώνετε τους πνεύμονές σας και τους μυς σας!

Εάν είστε λοιπόν κοντά σε βουνό ή θάλασσα, μη χάνεται την ευκαιρία που σας δίνει η καραντίνα να τα επισκέπτεσαι καθημερινά. Εάν πάλι είστε μακριά, δεν πειράζει. Ψάξτε να βρείτε το κοντινότερο πάρκο και εκμεταλλευτείτε το, όσο κρατάει ακόμα το lockdown. Και να θυμάστε η ζωή είναι μικρή για να είναι μίζερη και γκρίζα, να φοράει παντόφλες και να ξοδεύεται… στον καναπέ.