Επιπλέον μέτρα στην Αττική: Η εφαρμογή τους θα κρίνει τη “μάχη” με τον κορωνοϊό!

0
185

Περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Είχε προηγηθεί το πρωί τηλεδιάσκεψη με το Πρωθυπουργό από το Μέγαρα Μαξίμου με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων πάνω από 300, λέγοντας πως η εικόνα αφορά το διάστημα πριν από 10 μέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως τα μισά από τα ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αττική και από αυτά τα μισά στον Δήμο Αθηναίων.

Ανακοίνωσε πως από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

-Ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις.

-Αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

-Όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

-Συστήνεται στις ευπαθείς να περιορίσουν τις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.

-Προβλέπεται διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων (προσφύγων) σε ξενοδοχεία καραντίνας.

-Για τους εργαζόμενους, προβλέπεται υποχρεωτική τηλε-εργασία στο 40%, μετακινήσεις σε 3 κύματα για τον Δημόσιο τομέα, ευελιξία προσέλευσης και αποχώρησης σε 4 κύματα για τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα και έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Ωστόσο όσα μέτρα και εάν ληφθούν εάν δεν εφαρμοστούν από τους πολίτες τότε ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού έχει χαθεί.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της  Αναστασίας Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84: “Προετοιμαζόμαστε για μέρες που θα είναι πολύ χειρότερες από τις σημερινές. Όλα θα εξαρτηθούν στο κατά πόσο οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί”.

Η εντατικολόγος τόνισε στον Αθήνα 9,84 την Παρασκευή, ότι εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε στο 2021 με καλές συνθήκες: “Αυτό που είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες οπωσδήποτε. Είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας” επανάλαβε για ακόμη μια φορά.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυτή τη στιγμή είναι λίγο παραπάνω από το 70%”, όπως είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλα κρεβάτια σε ΜΕΘ για covid-19, όμως πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία: “Το 50% πρέπει να είναι για ασθενείς με covid- 19 και το υπόλοιπο 50% για άλλους ασθενείς που χρειάζονται εντατική”.