Ξέμεινε από αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ λόγω της «αλόγιστης χρήσης»

0
166

Μεγάλη ανησυχία σε εκατοντάδες ασθενείς που περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ covid-19 προκειμένου να μπουν στο χειρουργείο, έχει  προκαλέσει η χθεσινή επιστολή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) που αποκαλύπτει ότι …ξέμεινε από αντιδραστήρια και δεν μπορεί να κάνει άλλα τεστ!

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου ζητούν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μη στέλνουν δείγματα για ανάλυση κορωνοϊού, καθώς υπήρξε «αλόγιστη χρήση και υπέρβαση του ορίου προμήθειας αντιδραστηρίων»!

Στην επιστολή αναφέρεται πως το Κέντρο «…δε δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ»!

Ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μαίρη Αγρογιάννη και Γιώργος Σιδέρης επισημαίνουν: «Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ντροπή! Την ίδια στιγμή, στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test!

Τα δείγματα παραμένουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον «Ευαγγελισμό»  160 δειγμάτων, στο δε «Σωτηρία» 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού»!

Οι γιατροί ρωτούν: «Πού θα γίνονται τα test; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων; Δεν θα γίνονται καθόλου»;

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει προκύψει έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».