«Ορφανά» κρούσματα: Το «φυτίλι» για το μπουρλότο Covid-19 στην Ελλάδα

0
176

Ο Σεπτέμβριος βρίσκει σχεδόν όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας να έχουν μολυνθεί από τον  Covid-19 και τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας να γεμίζουν σιγά σιγά με διασωληνομένους ασθενείς. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ευρύτερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Από την έναρξη της πανδημίας δηλαδή στις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι και τις 30 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 10.134 κρούσματα εκ των οποίων αυτή τη στιγμή 3.386 είναι ενεργά, 1.333 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 5.153 ανάρρωσαν κατ’ οίκον» όπως είπε χαρακτηριστικά.Συνολικά, δηλαδή, νόσησαν 6.486 έως και την περασμένη Κυριακή.

Παρακολουθώντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δημοσιοποιεί μέσα από  τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις τους, βλέπουμε ότι έως χθες 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με  διάμεση ηλικία τα 68 έτη ενώ τα συνολικά τα κρούσματα ήταν 10.524 εκ των οποίων τα 3.702 είναι «ορφανά». Δηλαδή οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την αρχική πηγή μετάδοσής τους που σημαίνει ότι είναι αδύνατη η διαδικασία της ιχνηλάτησης ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να ενημερώσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με ενεργό κρούσμα για να προφυλαχθούν, να απομονωθούν στο σπίτι τους, προκειμένου να σταματήσουν να διασπείρουν το φονικό ιό σε όλη τη χώρα!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι «πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι μπορεί να φουντώσει η πυρκαγιά: «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. «Είναι μεγάλη διαφορά σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε πόσα δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή».

«Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, αρά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων» ξεκαθάρισε.