Έως 8 μέτρα μακριά μπορούν να φτάσουν τα μολυσμένα αεροσταγονίδια με ένα φτάρνισμα

0
142

«Η σωστή χρήση της μάσκα βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αρκεί να γίνεται σωστά και να είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό». Αυτό τόνισε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο κ. καθηγητής βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση, εξήγησε με απλά λόγια πόσο εύκολα μπορεί να νοσήσει κάποιος που δεν φοράει μάσκα.

«Τα μικρά αεροσταγονίδια που εκπέμπουμε με ένα φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν στα 7-8 μέτρα απόσταση και να παραμείνουν στον αέρα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Έτσι, σαν ένα απλό μηχανικό μέτρο, αλλά και με ειδικά φίλτρα, η μάσκα μπορεί να περιορίσει την διασπορά. Οι μάσκες με τα ειδικά φίλτρα είναι απαραίτητες στους υγειονομικούς χώρους».

Η χρήση της μάσκας προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unicef ως ένα μέρος συνόλου μέτρων Δημόσιας Υγείας. Άρα δεν τη βλέπουμε μόνη της τη μάσκα. Τη βλέπουμε μαζί με την τήρηση των αποστάσεων, με την υγιεινή των χεριών, με την αναπνευστική υγιεινή, με τον επαρκή φυσικό αερισμό των κλειστών χώρων, ώστε να προλάβουμε και να ελέγξουμε την μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Όχι μόνο του SARSCoV-2, αλλά και της γρίπης.

«Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από άτομο που έχει μολυνθεί, είτε εμφανίζει συμπτώματα είτε όχι – παραδείγματος χάριν μια δυνατή φωνή – η χρήση της μάσκας προστατεύει το άτομο που τη φορά, αλλά ακόμα περισσότερο τους άλλους. Έτσι, μας διευκολύνει αυτή η χρήση της μάσκας να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα, όταν έχουμε υψηλά επιδημιολογικά φορτία και υψηλή πιθανότητα μετάδοσης της νόσου» ειπε ο κ. Τσιόδρας.

 Η μάσκα στα παιδιά

Ο καθηγητής αναγνώρισε ότι όντως η χρήση της μάσκας στα παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά με τη σωστή καθοδήγηση όλα γίνονται: «Φυσικά και στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στα νήπια, στα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, η χρήση της έχει πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα. Και θα έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά για ένα διάλειμμα μάσκας, ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.

Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι υπόλοιποι, οι μεγάλοι, με την συμπεριφορά μας. Αν οι γονείς φοράνε την μάσκα ως μέρος της καθημερινής δραστηριότητας, εκεί που απαιτείται βέβαια, τότε περνάνε το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο» ξεκαθάρισε.

Γι΄ αυτό άλλωστε οι ειδικοί τονίζουν ότι η εξοικείωση με τη χρήση θα πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους.