ΕΣΥ: Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα.

0
146

Η πανδημία βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με χιλιάδες κενά και ελλείψεις, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Ωστόσο δεν υπήρχαν περιθώρια για μεμψίμοιρες και δικαιολογίες του τύπου «πανδημία είναι ότι πάθει όλος ο κόσμος θα πάθουμε και εμείς». Στο υπουργείο Υγείας γνώριζαν ότι το ΕΣΥ θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της πανδημίας και έπρεπε να κάνουν το αυτονόητο: Προσλήψεις και μάλιστα με τη διαδικασία του fast track.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία της Αριστοτέλους το  Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκε με:

-7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

-4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών μονιμοποιούνται.

-4.000 επαγγελματίες υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) ανανέωσαν τη σύμβασή τους για 2η χρονιά.

-616 μόνιμοι γιατροί έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020.

-1500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020, 300 εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις νέες κλίνες ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα  με την  τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι ιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων όλης της χώρας.

Πιο αναλυτικά, εκτός από τις 200 θέσεις που προέβλεπε η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προσλαμβάνονται σε μόνιμες θέσεις και 100 από τους επιλαχόντες του ίδιου διαγωνισμού.

Από αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, τόσο οι επιτυχόντες του διαγωνισμού όσο και οι επιλαχόντες, μπορούν να προσέρχονται στα Νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Πόσα τεστ έχουν γίνει πόσο κοστίζουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Όσον αφορά   τα τεστ για τα κορωνοϊό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας όσα πραγματοποιούνται στις δημόσιες υγειονομικές δομές είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid) ενώ οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές σε κάθε γωνιά της χώρας και έχουν κάνει 450.000 δωρεάν τεστ σε πολίτες.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα τεστ δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια οι ασθενείς που απευθύνονται στις ιδιωτικές δομές υγείας να αναγκάζονται να πληρώσουν το κόστος από την τσέπη τους που είναι από 120 έως και 130 ευρώ.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει επιπλέον οικονομικά προβλήματα ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς που πρέπει να υποβάλλονται στις θεραπείες τους ( π.χ  ακτινοβολίες) και χρειάζεται να κάνουν κάθε φορά τεστ covid-19.