Μπορούν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού οι ασθενείς με νόσο Crohn και Ελκώδη κολίτιδα.

0
1307

Θετικά τοποθετείται η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) στον εμβολιασμό των ασθενών με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες από αναγνωρισμένες Ιατρικές Εταιρείες και ειδικούς.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της η ΕΟΜΙΦΝΕ αναφέρει ότι παρακολουθεί πολύ προσεκτικά όλες τις επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, των ασθενών με ΙΦΝΕ, αλλά και ομάδων ασθενών με άλλα ανοσολογικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών από τις αναγνωρισμένες Ιατρικές Εταιρείες όπως και τις απόψεις των ειδικών, που στη πλειοψηφία τους συνιστούν ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό.

Επίσης η ΕΟΜΙΦΝΕ σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς θα αναπτύξει αναλυτικότερες και εξειδικευμένες οδηγίες για τον εμβολιασμό για SARS-CoV-2 στους Έλληνες ασθενείς με ΙΦΝΕ. Σημειώνεται ότι μετά την έναρξη των εμβολιασμών σε ασθενείς με ΙΦΝΕ, η ΕΟΜΙΦΝΕ προτίθεται να δημιουργήσει βάση δεδομένων για την εντατική παρακολούθηση των ασθενών που θα εμβολιαστούν για την έγκαιρη αναγνώριση και καταγραφή όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν.

Συμπερασματικά, μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα και με βάση τη μέχρι τώρα γνώση, το ΔΣ της ΕΟΜΙΦΝΕ τοποθετείται θετικά και ενθαρρύνει τον εμβολιασμό των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn για το νέο ιό με τα χορηγούμενα εμβόλια, όπως αυτός θα λάβει χώρα με βάση το πρόγραμμα εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας. Σχετικά με την προτεραιότητα εμβολιασμού των ασθενών με ΙΦΝΕ αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος αυτών αυτή πρέπει να καθοριστεί σε συνεκτίμηση με το εργασιακό περιβάλλον (υπηρεσίες υγείας κλπ), ηλικία και υπάρχουσες συννοσηρότητες.

Τα εμβόλια

Όπως αναφέρει η ΕΟΜΙΦΝΕ στην  ανακοίνωσή της, σύμφωνα με έκδοση του ΠΟΥ της 22 Δεκεμβρίου 2020, 61 εμβόλια βρισκόταν σε φάση κλινικής δοκιμής και επιπλέον 172 σε προκλινικό στάδιο παραγωγής. Επί του παρόντος, 4 εμβόλια έχουν λάβει έγκριση για κλινική χρήση σε διάφορες χώρες.  Στην Ελλάδα έχει αρχίσει η χορήγηση του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech), ενώ πιθανά σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια mRNA 1273 της εταιρείας Moderna και AZD1222 της AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

Το εμβόλιο της Pfizer που χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών είναι το μόνο που έxει λάβει έγκριση μέχρι στιγμής
από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) με τη διαδικασία της κατεπείγουσας έγκρισης. Η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει ότι χάριν της ταχύτητας δεν έχουν τηρηθεί οι συνήθεις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την έγκριση ενός φαρμάκου από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και βρέθηκε να παρέχει προστασία από λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 σε ποσοστό πάνω από 90%.

Ας σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης δεν ξεπερνάει το 50-60%. Οι εθελοντές της μελέτης παρακολουθήθηκαν επίσης για εμφάνιση παρενεργειών από το εμβόλιο για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Οι ανεπιθύμητες εκδηλώσεις ήταν συγκρίσιμες σε ποσοστά και βαρύτητα με αυτές που παρατηρούνται και με άλλα εμβόλια, και αφορούσαν κυρίως τοπικό πόνο, κόπωση, και γριππώδη συνδρομή με μυαλγίες, πυρετική κίνηση, και ρίγη διάρκειας 1- 2 ημερών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση. Ειδικά θέματα ασφαλείας δεν καταγράφηκαν ούτε στο σύνολο των εμβολιασθέντων ούτε σε υποομάδες ασθενών.

Παρόμοιο profile ασφάλειας και αποτελεσματικότητας έχει αναφερθεί και για τα άλλα δύο εμβόλια που πιθανά θα έρθουν στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα άμεσων ανεπιθύμητων ενεργειών πλην των ανωτέρω και ελαχίστων αλλεργικών αντιδράσεων.