Εξαντλήθηκαν τα εμβόλια J&J μέσα σε μια ώρα για τους 18-30 ετών. Ποιοι δικαιούνται self-test .

0
231

Μέσα σε μια ώρα σχεδόν εξαντλήθηκαν όλα τα μονοδοσικά εμβόλια της φαρμακευτικής εταιρίας Johnson & Johnson  με συνέπεια να μην υπάρχον διαθέσιμα ραντεβού στην Αττική έως και την Τετάρτη, 2 Ιουνίου, που θα έρθουν οι νέες παρτίδες αυτών των εμβολίων για τις ηλικίες 18-30 ετών. Την ίδια ώρα από σήμερα 31 Μαΐου, όλοι οι νέοι 18-30 ετών μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία δύο δωρεάν self test για τον αυτοδιαγνωστικό τους έλεγχο.

Αναλυτικά, οι νέοι αυτής της ηλικιακής ομάδας φαίνεται ότι περίμεναν με τα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές στα χέρια, για να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο. Έτσι την Παρασκευή 28 Μάϊου προς τα ξημερώματα Σαββάτου (29/5), που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα  γι΄ αυτούς τους πολίτες, «εξαφανίστηκαν» και οι 50.000 δόσεις εμβολίου!

Σημειώνονται ότι γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αποτελεί, για την ώρα, τη μοναδική επιλογή εμβολίου αυτών των ηλικιών.

Ενδεικτικό της ανυπομονησίας των νέων να εμβολιαστούν είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς, επειδή δεν βρήκαν διαθέσιμα ραντεβού στην Αττική  άλλαξαν ταχυδρομικό κώδικά και επέλεξαν να εμβολιαστούν στην επαρχία που υπήρχαν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, ωστόσο, του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στις 2 Ιουνίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρες μας νέες παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, γεγονός που θα ανοίξει και νέες εμβολιαστικές γραμμές.

Στη χώρα μας εως και χθες, έχουν πραγματοποιηθεί  περίπου 5.400.000 δόσεις εμβολίων και σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Self test για τους 18-30 ετών από σήμερα

Καθώς προχωράει η επιχείρηση «Ελευθερία», από σήμερα, οι νέοι από 18 έως 30 ετών, μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία δύο δωρεάν self test για τον αυτοδιαγνωστικό τους έλεγχο.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους αυτή η ομάδα του πληθυσμού δεν νοσεί σοβαρά αλλά αποτελεί τους spreaders, δηλαδή παράγοντες διασποράς της πανδημίας, γι΄αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να τους δώσει προτεραιότητα στο πρόγραμμα διανομής των δωρεάν self test στον ευρύ πληθυσμό.

Στη συνέχεια  αναμένεται να ακολουθήσει η επόμενη ηλικιακή ομάδα στον δωρεάν αυτοέλεγχο, που είναι τα άτομα ηλικίας από 31 έως 40 ετών.

Αναλυτικά από σήμερα, δικαιούχοι των δωρεάν self test είναι οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία επιδεικνύοντας το ΑΜΚΑ τους, δύο συσκευασίες που ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Να σημειωθεί, ότι γι’ αυτήν την κατηγορία των πολιτών δεν απαιτείται υποχρεωτική δήλωση των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, οφείλουν να προσέλθουν σε δημόσια ή ιδιωτική δομή για επανέλεγχο με rapid ή PCR test, με στόχο να επιβεβαιωθεί η θετικότητα και να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέτρα, δηλαδή, η απομόνωσή τους, αλλά και η υποχρεωτική καραντίνα των επαφών και στενών επαφών τους.

Τελευταία self test για  μαθητές εκπαιδευτικούς

Ταυτόχρονα, αυτήν την εβδομάδα μπορούν να προμηθεύονται τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία και πάλι οι μαθητές όλων των βαθμίδων, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, οι οποίοι μπορούν να παραλάβουν δύο self test με ισχύ για δύο εβδομάδες.

Μάλιστα αυτά είναι τα τελευταία τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά. Μόνο για τα παιδιά του δημοτικού θα υπάρξει μια ακόμη παράδοση self test, αφού το σχολείο κλείνει γι’ αυτούς τους μαθητές στις 24 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επί του συνόλου.