Γιατί οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό

0
770

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» τους πνεύμονες με μια πρωτόγνωρη, για τους γιατρούς, βαριά πνευμονία. Είναι φυσικό λοιπόν οι καπνιστές να ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου εάν προσβληθούν από SARS COVID-19. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ειδικά σημεία εισόδου κορωνοϊού στα πνευμονοκύτταρα καπνιστών και ασθενών με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας από Καναδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο British Columbia (Leung J et al. European Respiratory Journal 2020) δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα της  μόλυνσης από SARS-CoV-2.

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα πνευμονικά κύτταρα των ανθρώπων που είναι σήμερα καπνιστές τσιγάρων και των ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια επίπεδα ACE-2 με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει ότι  η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Τα αυξημένα επίπεδα ACE-2 σε καπνιστές μπορεί να υποδηλώνουν μια απάντηση του οργανισμού που αποσκοπεί στην προστασία των πνευμόνων από την οξεία πνευμονική βλάβη που προκαλούν οι ουσίες του τσιγάρου. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συμβουλεύονται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης διότι η αύξηση των επιπέδων ACE-2 είναι μη εύκολα αναστρέψιμη.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας, για το θέμα της  πανδημίας του κορωνοϊού στην πατρίδα μας.

Συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου μετά από σχετική ερώτηση κατά τη διάρκειας της ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών, ανέφερε ότι  πιθανότατα οι καπνιστές είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον COVID-19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που ανοίγει την “πόρτα” στον κορωνοϊό για να εισβάλει και να καταστρέψει τους πνεύμονες του ανθρώπου. Αναφερόμενος στους καπνιστές που δεν έχουν εκδηλώσει κάποια πάθηση εξαιτίας του τσιγάρου, είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους δείχνουν πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και κατά αναλογία περισσότερες πόρτες και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους», είπε ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας

«Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, στους φίλους συμπολίτες μας, η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Εγώ γνωρίζω από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς πως οι υγιείς καπνιστές, χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται» προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.