Νέα κλινική μελέτη με αντισώματα πρώην ασθενών COVID -19 “τρέχει” σε 7 νοσοκομεία

0
614

Θα μπορούσε το πλάσμα αίματος από πρώην ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει πλήρως, να δοθεί ως ενέσιμο «φάρμακο» σε βαριά πάσχοντες που είναι διασωληνωμένοι στην εντατική και να γίνουν καλά;

Ίσως και να μπορούσε λένε τώρα οι επιστήμονες και ελπίζουν αυτός ο άνοσος ορός που θα χορηγήσουν σε ασθενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, να γίνει ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα των γιατρών εναντίον της πανδημίας.

Τα καλά νέα είναι ότι και η Ελλάδα είναι στο στάδιο της υλοποίησης αυτού του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, που ενέκρινε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως ανέφερε τη Μεγάλη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα η πολυκεντρική κλινική μελέτη που βρίσκεται ήδη στη Φάσης ΙΙ, με επικεφαλής τον καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, θα «τρέξει» σε επτά νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι το «Αλεξάνδρα», «Άγιος Σάββας», «Αττικό», «Ευαγγελισμός».

Η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο θα γίνει η επιλογή των εθελοντών δηλαδή των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 ή που έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 χωρίς να νοσήσουν και είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με κορωνοϊό, που έχει ξεκινήσει την καταγραφή αυτών των ασθενών, από την περασμένη Δευτέρα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια όπως να έχουν αναρρώσει, να μην έχουν συμπτώματα και να είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες.

Τα νοσοκομεία θα απευθύνουν πρόσκληση στους πρώην ασθενής COVID-19  και όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη μελέτη  θα δωρίσουν αίμα, όπου στη συνέχεια θα γίνει η πλασμαφαίρεση και θα προκύψει ο άνοσος ορός δηλαδή το πλάσμα, που εμπεριέχει τα αντισώματα δηλαδή τις πολύτιμης πρωτεΐνες  που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Στόχος των επιστημόνων είναι να επιβεβαιώσουν αν το πλάσμα μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας, να μειώσει τη νοσηρότητα και φυσικά να αποτρέψει το θάνατο.

Οι Έλληνες ερευνητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια Τράπεζα Πλάσματος Αίματος για το νέο κορωνοϊό, όπου το γενετικό υλικό θα αποθηκευτεί με τη βοήθεια της κρυοσυντήρησης και θα είναι διαθέσιμο για χρήση, τόσο κατά τη φάση της πανδημίας που διανύουμε όσο και σε περίπτωση δεύτερου κύματος το επερχόμενο Φθινόπωρο.

Στο δεύτερο σκέλος της ελληνικής μελέτης θα επιλεγούν οι σοβαρά πάσχοντες από COVID-19 που θεωρούνται ιδανικοί για να λάβουν πλάσμα αίματος από τους πρώην ασθενείς που έχουν ιαθεί πλήρως. Μεταξύ των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν είναι ο κίνδυνος επιδείνωσης και η πιθανότητα διασωλήνωσης.

Σημειώνεται ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι γενικά ασφαλείς και καλά ανεκτές από τους περισσότερους ασθενείς, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες παρενέργειες. Γι΄ αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα: «Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην Πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντικοί. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας” είπε χθες ο κ. Τσιόδρας.