Ηλεκτρονική πλατφόρμα για 3D μάσκες, ανέγγιχτα πόμολα και ασπίδες προστασίας για το πρόσωπο

0
506

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μια “έκρηξη” προσφοράς για την παραγωγή εξοπλισμού αναλώσιμου υγειονομικού  υλικού για τα νοσοκομεία μας όπως μάσκες, ασπίδες προστασίας για το πρόσωπο και ανέγγιχτα πόμολα (hands-free) από κατόχους 3-D εκτυπωτών.

Προκειμένου οι προσφορές να κατευθύνονται συντονισμένα σε σημεία όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και τα προϊόντα να κατασκευάζονται σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανέλαβαν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα 3d-makers.gov.gr.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, το 3d-makers.gov.gr λειτουργεί ως γέφυρα που φέρνει σε επαφή, συνδέει και υποστηρίζει κεντρικά τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της Υγείας με τη δημιουργία και προσφορά εξοπλισμού από όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες πολιτών, ομάδων και φορέων που συνδράμουν καθημερινά ως 3d-makers σε μια πρωτοφανή προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Βασίζεται στη διάδοση και διδασκαλία ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από την εφαρμογή του crowdsourcing σε κρατικό επίπεδο, με στόχο να εξελιχθεί και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο με μακροπρόθεσμη προοπτική ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 3d-makers.gov.gr, απευθύνεται πρόσκληση στην «κοινότητα των makers» για να

συμμετάσχουν στην παραγωγή του αναγκαίου εξοπλισμού, κατασκευάζοντας ασπίδες προστασίας προσώπου και hands-free πόμολα.

Το hands-free πόμολο, τύπου Materialise, προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στον χειρισμό της πόρτας, καθώς τα πόμολα ανήκουν στην κατηγορία των πιο μολυσμένων από μικρόβια αντικειμένων.

Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προτρέπει τη χρήση του καρπού/χεριού, αντί για την παλάμη, και προσαρτάται εύκολα, με τη χρήση δύο μηχανικών βιδών χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλαγή ή ζημιά στο υφιστάμενο πόμολο. Είναι σημαντικό να τονιστεί βέβαια ότι παραμένει άκρως σημαντική η τακτική απολύμανση του.

Στην σελίδα παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες και προδιαγραφές, με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα για την επαρκή προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην παραγωγή του συγκεκριμένου εξοπλισμού θα δηλώνουν τα είδη και την ποσότητα που μπορούν να παράγουν, καθώς και το χρόνο παράδοσής τους.

Η αποστολή θα γίνεται στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού του Υπουργείου Υγείας (Λεωφόρος Ειρήνης 2, Ταύρος) και κατόπιν θα διανέμονται στις μονάδες της χώρας.