Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Ελληνες επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

0
214

Στους 101 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας μετά τους δυο ασθενείς που κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα 25 είναι τα νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί αυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά σε 2.170 όπως ανέφερε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα από τους ασθενείς οι 555 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 869 με ήδη γνωστό κρούσμα. Από τους 101 νεκρούς οι 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν το 89% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 76 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη εκ των οποίων οι 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70. Το ευχάριστο είναι ότι 27 άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που θα φέρει και την αναμενόμενη άρση των μέτρων. Μάλιστα όπως είπε ότι ο. Τσιόδρας «δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα, εάν συνεχίσουμε να καταγράφουμε μείωση των κρουσμάτων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να ανακοινώσει ένα καλό πλάνο άρσης των μέτρων προσεκτικά, σταδιακά και ελεγχόμενα που θα πάρουμε αργότερα» διευκρίνισε και εξήγησε: «Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές» είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε : «Βλέπουμε ότι ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας (R0) είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας η νόσος φθίνει δηλαδή σβήνει. Ευελπιστούμε να διατηρηθεί αυτό γιατί αυτή η διατήρηση θα μας βοηθήσει για το πλάνο των επόμενων ημερών», είπε ο κ. καθηγητής.

Ο  κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά σε όσους ανεύθυνους έφυγαν με προορισμό την επαρχία, λέγοντας πως είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

«Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου δηλαδή ότι έχω μεταφέρει τον ιό σε ένα ηλικιωμένο ή σε ένα επαρχιώτη, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει δει τον ιό» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «δεν γνωρίζω εάν έφυγαν νόμιμα ή παράνομα αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό, τι χτίσαμε. Από τη στιγμή που έφτασαν στην επαρχία να μπουν σε αυτοαπομόνωση ακόμα και εάν έχουν ένα πονόλαιμο».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους το Πάσχα υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Πόσο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να «δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα και να μην ενδώσουμε στην ανυπομονησία. Δεν θα πάμε σε συγγενείς και φίλους αυτό το Πάσχα. Δεν θα μαζευτούμε σε πυλωτές και ταράτσες με γείτονες» ξεκαθάρισε τονίζοντας ακόμα: «Ας μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες αυτά που έχουμε καταφέρει με θυσίες. Είμαστε πολύ κοντά να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Ας μην συμβάλλει κάποιος σε πισωγύρισμα».

Όσον αφορά τα κοιμητήρια είπε ότι θα παραμείνουν κλειστά τη Μ. Παρασκευή  και κάλεσε τους πολίτες «να το προσευχηθούμε για τους δικούς μας από το σπίτι μας. Η αγάπη της θύμισή τους ας περιμένει λίγες ημέρες. Άλλωστε και εκείνοι αυτό θα ήθελαν».

Σε ό, τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά είπε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή  θα λειτουργήσουν έξι ώρες τις 13:00 έως 19:00 για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Επίσης είπε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στον Πειραιά στην Γεωργίου Θεοτόκη, στον Ορχομενό στον Αλίαρτο λόγω μη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας.