ΣΕΙΒ: Να λυθεί άμεσα το λάθος στο clawback που απειλεί με λουκέτο τους εισαγωγείς του ΕΟΠΥΥ.

0
205

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν σε άμεση επίλυση του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί με την “άδικη – παράλογη” όπως τη χαρακτηρίζει, απόδοση του clawback  (επιστροφή χρήματων στην περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν) στους εισαγωγείς/παραγωγούς του Οργανισμού. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΙΒ “Παρότι το λάθος και η άδικη επιβάρυνση έχουν αναγνωριστεί από τον οργανισμό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η επίλυση του θέματος παραμένει στα χαρτιά με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που τροφοδοτούν και προσφέρουν υγειονομικό υλικό (επιθέματα στομίες καθετήρες, προϊόντα διαβήτη) και συμπληρώματα ειδικής διατροφής”.

O ΣΕΙΒ επισημαίνει ότι το 2017 όλοι οι εισαγωγείς υποχρεώθηκαν να υποβάλουν τα προϊόντα τους στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, αρκεί τα προϊόντα να είχαν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ. Την ίδια χρονιά υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς με το νέο σύστημα αποζημίωσης.

Σημειώνεται δε, ότι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη, μειώθηκαν σημαντικά, χωρίς επαρκή στοιχεία, τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ. Ο ΣΕΙΒ είχε ζητήσει με επιστολή του οι προϋπολογισμοί για το 2017, 2018 και 2019 να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του 2016 και 2015.  “Οι προϋπολογισμοί τελικά καταρτίστηκαν βεβιασμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις” όπως αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: ” Ο ΣΕΙΒ με εξώδικο ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ ενημέρωση για τον τρόπο που υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί και δεν έχει λάβει καμία απάντηση έως σήμερα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχει γίνει προσφυγή προκειμένου να δοθούν τα δεδομένα με τα οποία υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί. Επίσης, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού θα εξαναγκάζονταν οι εισαγωγείς να επιστρέψουν χρήματα στον οργανισμό, τα οποία είχαν εισπράξει τρίτοι!”.

Για το 2017,  στην κατηγορία υγειονομικού υλικού η υπέρβαση αναζητήθηκε από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το δε 2018  και 2019, το σύστημα άλλαξε και την «επιστροφή» την επιβαρύνθηκαν οι εισαγωγείς των προϊόντων. Το  αποτέλεσμα ήταν να ζητείται από τους εισαγωγείς να επιστρέψουν, σε πολλές περιπτώσεις, ποσά μεγαλύτερα από το 100% του τζίρου τους. Ειδικά στην κατηγορία της ειδικής διατροφής, οι εισαγωγείς/παραγωγοί κλήθηκαν να επιστρέψουν ποσά που όχι μόνο δεν εισέπραξαν ποτέ αλλά ήταν και μεγαλύτερα από τον ετήσιο τζίρο τους!

Για να αντιμετωπίσουν τον παραλογισμό της καταβολής χρηματικών ποσών που εισέπραξαν τρίτοι, οι εισαγωγείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Ο ΣΕΙΒ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου να διορθωθούν οι προϋπολογισμοί και να αναζητηθεί η υπέρβαση τους δαπάνης από τους τρίτους που είναι συμβεβλημένοι και εισπράττουν από τον Οργανισμό.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ πνίγοντας στα χρέη τους εισαγωγείς, τους είχε ζητήσει να κάνουν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων, προκειμένου να τους δεσμεύσει για 10 χρόνια με επιστροφή χρημάτων που δεν έχουν εισπράξει.