Γιατί τώρα πρέπει να φοράμε μάσκα και τι φοβίζει τους γονείς με το άνοιγμα των σχολείων

0
398

Ακόμα ένας θάνατος και 10 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, από το υπουργείο Υγείας, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία ανακοίνωσε το σχέδιο έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία.

Συνολικά οι νεκροί από COVID-19 στη χώρα μας, μετά το σημερινό νέο θύμα, έφτασαν τους 139, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 74 έτη και το 91,4% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν πάνω από 70 ετών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 2.576  εκ των οποίων το 55,7% αφορά άνδρες.

Επίσης 41 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις εντατικές στα νοσοκομεία της χώρας εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες και το 88% είναι άνω των 70 ετών.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι 71 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ και έχουν διενεργηθεί 72.130 τεστ για κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχτεί η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αλλαγή της στάσης της για τις μάσκες, ξεκαθάρισε ότι τώρα τα επιστημονικά δεδομένα, στηρίζουν τη χρήση της ενώ στην αρχή της καραντίνας όχι.

«Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας.

Μάλιστα επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας και σύστησε την πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση των τεστ στον πληθυσμό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι γίνονται καθημερινά τεστ: « Από 19.000 τεστ μέσα με δυο μήνες έχουμε φτάσει τα 72.000 τεστ. Έχει ξεκινήσει ο στοχευμένος έλεγχος με κανόνες σε ευάλωτους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε».

 Για τα παιδιά

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης σε μια  νέα φλεγμονώδη νόσο, που «χτυπάει» τα παιδιά στην καρδιά και στις σοβαρές ανησυχίες που εκφράζουν οι γονείς  για το άνοιγμα των σχολειών.

Αφορμή για τη διάχυτη ανησυχία είναι τρία κρούσματα παιδιών στις Η.Π.Α που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και λαμβάνουν θεραπεία για μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία φαίνεται να μοιάζει με τη νόσο Kawasaki. Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, ανησυχία και προβληματισμό στους γιατρούς στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας οι λοιμώξεις στα παιδιά παρατηρούνται λιγότερο συχνά και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Ακόμη τόνισε ότι σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες από το εξωτερικό τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους ενήλικες των 20 ετών και άνω και πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη.

«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η χρήση μάσκα είναι υποχρεωτική μάσκα στα ταξί, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για το προσωπικό και τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ, τα ιατρεία, τα νοσοκομεία, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα, τα κομμωτήρια κλπ. Το πρόστιμο για όσους δεν φορούν μάσκα είναι 150 ευρώ.