Πότε θα ξεκινήσουν τα τεστ για τον κορωνοϊό στον πληθυσμό; Ποια είναι αξιόπιστα

0
328

Μια νέα κανονικότητα ξεκινάει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου όπου αναμένεται να ανοίξουν πολλά  καταστήματα και οι εργαζόμενοι αλλά και οι καταναλωτές θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν γίνονται ακόμα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό, για να υπάρξει μια πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας αλλά και για να γνωρίζουν οι πολίτες που θα ξεκινήσουν πάλι να πηγαίνουν στις δουλειές τους, εάν έχουν περάσει ή όχι τον COVID-19;

Προς το παρόν τα διαγνωστικά τεστ κάνουν  οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτής κλπ) αλλά και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Ενδεικτικό της ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες, είναι ότι ακόμα και ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, δεν κάνουν αυτά τα τεστ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ιδιαίτερα μετά τους πέντε νεκρούς που είχαμε στην κλινική στο Περιστέρι.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του σήμερα στο ΣΚΑΙ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα διενέργειας μοριακών τεστ, ανέφερε ότι στην αρχή της πανδημίας η χώρα μας είχε τη δυνατότητα διενέργειας περίπου 700-800 τεστ ημερησίως: «Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε περίπου 5.500 την ημέρα ή 38.500 την εβδομάδα. Καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες αύξησης του αριθμού αυτού, όσο προχωρά η άρση των μέτρων» είπε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσουν τα τεστ στον πληθυσμό.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης την Τρίτη ανακοίνωσε ότι τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Σε παλαιότερη ανάρτηση, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει πως τα μαζικά τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τα μοριακά τεστ, που εντοπίζουν το ίδιο το γενετικό υλικό του ιού τη στιγμή που είμαστε άρρωστοι και είναι τα πιο αξιόπιστα σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους. Και τα τεστ αντισωμάτων ή rapid test, που εντοπίζουν αν ο οργανισμός μας έχει αντισώματα για τον ιό, ωστόσο αυτά ακόμα ελέγχονται.

Να σημειωθεί ότι έχουν εισαχθούν στη Ελλάδα χιλιάδες rapid test, με τα οποία έχουν εφοδιαστεί ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, το κόστος των οποίων είναι ιδιαίτερα τσουχτερό καθώς αγγίζει έως και τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρασύρονται σε διαφημίσεις ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων για τα rapid test, καθώς η αξιοπιστία τους ελέγχεται και όπως λένε οι ειδικοί η χρήση τους δεν συστήνεται.
Συγκεκριμένα για τα τεστ αντισωμάτων ο καθηγητής έχει δηλώσει ότι: «Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας», σημείωσε.