Γκάγκα: Αναστολή εργασίας σε 447 γιατρούς και 2.700 νοσηλευτές λόγω άρνησης εμβολιασμού

0
67

Ο αριθμός των υγειονομικών που βγήκαν με αναστολή επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν  έναντι του κορωνοϊού είναι  5.305, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκακατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας με θέμα  την πορεία της πανδημίας. Πρόκειται για ποσοστό 5,8% επί του συνόλου, το οποίο κατά την κ. Γκάγκα δεν είναι πολύ μεγάλο και «τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις προσωπικού», ενώ παράλληλα έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών και θα προσληφθεί και επικουρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε το ποσοστό των γιατρών που δεν εμβολιάστηκαν, και στους οποίους κατ’ επέκταση επιδόθηκε αναστολή, ανέρχεται σε 2,1%, 447 σε σύνολο 21.000.

Ανέδειξε τον ρόλο των τεστ κατά του κορωνοϊού και πρόβλεψε πως η αύξηση των εξετάσεων με την έναρξη των μαθημάτων, θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση και στα νέα κρούσματα. Εκτίμησε πως η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά, σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις θα γίνονται νωρίς.

Για τις καταγγελίες περί πλαστών πιστοποιητικών, ανέφερε πως είναι λίγα τα περιστατικά και ότι οι παραβάτες θα απομακρυνθούν από το σύστημα Υγείας. Για τις αιτήσεις αναστολών τόνισε ότι είναι περίπου 500.

Αναλυτικά είπε ότι οι Πράξεις αναστολής που επιδόθηκαν ήταν 5.305 στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία.  Δηλαδή ένα ποσοστό 5,8% του συνόλου των εργαζομένων. Από αυτό, στα νοσοκομεία:

– οι γιατροί ήταν το 2,1% 447 σε σύνολο 21.000,

-στο νοσηλευτικό ήταν 2.700 σε σύνολο 40.000

-και το διοικητικό ήταν 879 σε σύνολο 11.960, περίπου 12.000.

«Τα ποσοστά δεν είναι πολύ μεγάλα και τα νοσοκομεία, είμαστε σε καθημερινή επαφή, σε συνεχή, όχι καθημερινή επαφή, με τις ΥΠΕ φαίνεται ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις συναδέλφων» όπως ανέφερε.

Για τις νέες θέσεις γιατρών επανέλαβε ότι: «Και βέβαια έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα «τρέξουν» γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επίσης οι επικουρικοί.  Νομίζω ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

Οι αιτήσεις είναι περίπου 500.  Είναι σε φάση ελέγχου από την Επιτροπή και θα μπορώ να σας απαντήσω μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος από την Επιτροπή.

Αναφορικά με  τις καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά υγειονομικών τόνισε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν :«Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε όπου υπάρχουν καταγγελίες, και αυτό κάνουμε.  Γίνεται διοικητική εξέταση, επεμβαίνει Εισαγγελέας και όπου υπάρχουν, είναι λίγα τα κρούσματα. Αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, που έχει αποδειχθεί ότι έχει γίνει πλαστό πιστοποιητικό, είναι λίγα.

Όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται και φυσικά οι όποιοι υγειονομικοί εμπλέκονται θα απομακρύνονται από την εργασία και θα ακολουθήσουν όλες οι διοικητικές κυρώσεις και οι νομικές κυρώσεις, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, δηλαδή, δεν είναι λογικό, δεν είναι δυνατόν να παραβαίνουν τους νόμους και να κινδυνεύουν οι άνθρωποι γύρω μας».

Ολοκληρώνοντας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι γίνεται και θα γίνεται αυστηρός έλεγχος από όπου ακούγεται τέτοιο κρούσμα.