Η γυμναστική βελτιώνει και τη μνήμη!

0
327

Είστε 50plus και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να στέκεστε μπροστά στην εξώπορτα έτοιμοι να φύγετε αλλά αναρωτιέστε που έχετε αφήσει πάλι τα γυαλιά σας ή τα κλειδιά του αυτοκίνητου; Σας τυχαίνει συχνά να προσπαθείτε να θυμηθείτε το όνομα ενός συναδέλφου ή ενός διάσημου τραγουδιστή και σταματάτε αμήχανοι τη συζήτηση λέγοντας «μωρέ αυτός ο γνωστός… που τραγουδάει το… πως το λένε»;

Καταρχήν ψυχραιμία δεν είστε οι μόνοι και το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό. Μάλιστα μπορεί να διορθωθεί κάνοντας γυμναστική η οποία έχει αποδειχθεί ότι  κάνει καλό και στη …μνήμη!

Ναι καλά διαβάσετε! Σύμφωνα με ολοένα και περισσότερες έρευνες, η άσκηση συσχετίζεται με την αύξηση των κυριότερων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου: της νορεπινεφρίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Πρόκειται για τις χημικές ουσίες της χαράς και της καλής διάθεσης, τις ουσίες που χαλιναγωγούν το άγχος και διεγείρουν την προσοχή.

Συνήθως οι άνθρωποι που είναι πάνω από  50 ετών νιώθουμε ότι απομνημονεύουμε και ανακαλούμε πληροφορίες με μεγαλύτερη δυσκολία. Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά ένα μέρος αυτή η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι το σώμα δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικό στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών προς τον εγκέφαλο, όσο παλαιότερα.

Τη λύση προσφέρει η άσκηση, χάρη στην οποία η ταχύτητα «διακίνησης» των θρεπτικών ουσιών αυξάνεται και πάλι.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες που διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδουν καλύτερα σε νοητικά τεστ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασχολούνται με φυσική δραστηριότητα.

Να θυμάστε ότι ακόμη και το καθημερινό ημίωρο περπάτημα θεωρείται μια εξαιρετική μορφή άσκησης.

Η αεροβική άσκηση ωφελεί το νου επειδή αυξάνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και αποτελεί φυσική ασπίδα κατά του στρες που συχνά «μπλοκάρει» το μυαλό.

Επίσης η τακτική φυσική δραστηριότητα τροφοδοτεί τον εγκέφαλο των ενηλίκων με περισσότερα «καύσιμα» – γλυκόζη – γεγονός που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση των νευρωνικών συνάψεων.

Μπορείτε να ξεκίνησε ότι είδος άσκησης σας αρέσει, όπως κολύμπι, περπάτημα, τρέξιμο, ακόμα και πιγκ -πογκ που βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας!

Θα χρειαστείτε μόνο ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια, μια φόρμα γυμναστικής και το …σώμα σας αλλά και η μνήμη σας, πολύ γρήγορα θα σας ανταμείψει για το δώρο της κίνησης που τους προσφέρετε!