Η πρώτη θεραπεία προφύλαξης για ασθενείς με Αιμορροφιλία Β, με χορήγηση έως κάθε 21 ημέρες.

0
117

Η πρώτη θεραπεία προφύλαξης για ασθενείς με Αιμορροφιλία Β, που μπορεί να χορηγείται έως κάθε 21 ημέρες, πήρε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόκειται για το Albutrepenonacog alfa, που έχει αναπτυχθεί και διατίθεται από την φαρμακευτική εταιρεία CSL Behring.

Ειδικότερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε νέο δοσολογικό σχήμα της θεραπείας προφύλαξης albutrepenonacog alfa με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης του μεσοδιαστήματος μεταξύ των χορηγήσεων έως 21 ημέρες για τους κατάλληλους ενήλικες ασθενείς. Δηλαδή, για ασθενείς  άνω των 18 ετών που είναι καλά ρυθμισμένοι στο προηγούμενο δοσολογικό σχήμα χορήγησης 10 ή 14 ημερών.

H αιμορροφιλία B είναι μια συγγενής αιμορραγική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια ή μειωμένη δραστικότητα του παράγοντα IX. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι άρρενες. Τα άτομα με αιμορροφιλία Β μπορεί να εμφανίζουν παρατεταμένη ή αυτόματη αιμορραγία, ιδίως στους μύες, στις αρθρώσεις ή στα εσωτερικά όργανα. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σχεδόν ένα στα 25.000 άρρενα νεογνά πάσχει από αιμορροφιλία Β.

«Χάρη στη δυνατότητα μεγαλύτερου μεσοδιαστήματος χορήγησης, οι επιλογές για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας είναι πλέον περισσότερες και η εξατομικευμένη θεραπεία με το albutrepenonacog alfa® βελτιώνεται ακόμη περισσότερο», σύμφωνα με το Δρ. Giancarlo Castaman, Διευθυντή του Κέντρου Αιμορραγικών Διαταραχών και Πήξης του νοσοκομείου Careggi στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο Δρ Lutz Bonacker, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της CSL Behring στην Ευρώπη δήλωσε σχετικά: «Ακούσαμε προσεκτικά τους ασθενείς μας και συμμεριστήκαμε την ανάγκη τους για εξατομικευμένη θεραπεία με δυνατότητα χορήγησης άνω των 14 ημερών». Μαλιστα  εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι ;«μόνο η CSL Behring προσφέρει ένα προϊόν όπως το albutrepenonacog alfa, με ευρείες επιλογές ευέλικτης χορήγησης που μπορούν να μειώσουν την επιβάρυνση της θεραπείας για πολλούς ασθενείς».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το albutrepenonacog alfa® ως ορφανό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο προορίζεται για την ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, πρόληψη ή διάγνωση μιας σπάνιας νόσου που είναι απειλητική για τη ζωή ή προκαλεί χρόνια αναπηρία σε περισσότερα από 5 άτομα ανά 10.000 πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη. Το albutrepenonacog alfa® έχει επίσης εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά.