ΙΦΕΤ-Eρευνητικό Eργαστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο στην έρευνα και την καινοτομία

0
275

Την επαναλειτουργία του Eρευνητικού Eργαστηρίου του ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)  στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στον πολυχώρο INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το  Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) που αποσκοπεί στην έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΦ κ. Κωλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΦ κ. Σκυλακάκης,  καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και της αγοράς του φαρμάκου.

Σκοπός του ΙΦΕΤ

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ένας σύνθετης αποστολής οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, πάντα προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων ασθενών και της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, η στρατηγική επιλογή του ΙΦΕΤ να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, προωθώντας παράλληλα την σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων του συνόλου των κοινωνικών φορέων στον τομέα της υγείας  και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Με τι θα ασχοληθεί το ερευνητικό εργαστήριο του ΙΦΕΤ

Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα:

-Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.

-Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως πχ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα  οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).

-Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στην φαρμακευτική αγορά.

Συνεργασία ΙΦΕΤ-ΙΤΕ στην έρευνα για Αλτσχάιμερ κατάθλιψη και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους

Όσον αφορά στη συνεργασία του ΙΦΕΤ με το ΙΤΕ, δρομολογείται μια κοινή δράση για  την μελέτη της νευροφλεγμονής μέσω μονάδων προσομοίωσης του Ανθρωπίνου εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chipmicrofluidicplatforms/Neuroinflammationonachip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτζχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, πάντα προς όφελος της δημόσιας υγείας.