Ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο: “Πες μου, πόσο κρατάει το αύριο;”

0
632

Για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα καλούνται οι επιστήμονες που εμπλέκονται στον τομέα της ογκολογίας να προσεγγίσουν το αινιγματικό θέμα της επιβίωσης.

Οι ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους και επιβίωσαν της ασθένειάς τους συχνά βιώνουν αισθήματα αβεβαιότητας, φόβους επανεμφάνισης της νόσου, αλλαγές στο σώμα τους, στην εκπαιδευτική ή επαγγελματική τους πορεία, επιδράσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή, τη σεξουαλικότητα και τις ερωτικές σχέσεις.

Χρειάζεται οι ειδικοί να δουν τον ασθενή ως ζων υποκείμενο και να εξετάσουν με ποιο τρόπο μια τέτοια οργανική επίθεση στο σώμα του μπορεί να ενταχθεί στην προσωπική ιστορία του.
Είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποιο νόημα; Μπορεί ο πάσχων να μιλήσει γι’ αυτό;  Σε ποια χρονική στιγμή και σε ποιον; Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να ακούσουν αυτή την ιστορία; Κι αν ναι, πως αυτή επηρεάζεται από την ηλικία του ασθενή, από το φύλο του η ακόμα και από την κοινωνική του τάξη;

Οι επιστήμονες σήμερα καλούνται να απαντήσουν σε τέτοιες και πολλές άλλες καίριες ερωτήσεις που απασχολούν τον ασθενή που έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και θέλει να ξέρει πως θα είναι από εδώ και στο εξής η ζωή.

Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην 3η Επιστημονική Ημερίδα Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, που διοργανώνει το Κέντρο για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, υπό την Αιγίδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 Γ.Ν.Α, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021στο Πολεμικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο όρος επιβίωση χρησιμοποιείται συστηματικά για την ασθένεια του καρκίνου, ενώ δεν συναντάται, τουλάχιστον τόσο συχνά, σε άλλες νόσους. Από την άλλη πλευρά παρατηρείται ότι στην ασθένεια του καρκίνου όλο και πιο σπάνια αναφερόμαστε στο δίπολο ασθένεια-υγεία.

Τη θέση της υγείας την έχει αντικαταστήσει ο όρος ποιότητα ζωής, η οποία μοιάζει να αποτελεί μέρος του ορισμού της επιβίωσης. Σπάνια όμως καλούμαστε να εξετάσουμε τις πιθανές διαφοροποιήσεις αυτών των όρων αλλά και τους λόγους για τους οποίους εναλλάσσονται στη γλώσσα της ογκολογίας.

Η κλινική εργασία στην ψυχοκοινωνική ογκολογία επιβάλλει την επεξεργασία αυτών των προβληματισμών γύρω από το θέμα της επιβίωσης σε μια εκ θεμελίων διεπιστημονική προσέγγιση από την ιατρική και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Καλεσμένοι ομιλητές στην 3η Επιστημονική Ημερίδα Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας είναι οι:

-Weil, Ψυχαναλύτρια, SPP
-Ρ. Πετρίδης, Φιλόσοφος, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας
-Α. Γρίβας, Παθολόγος-Ογκολόγος Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»
-Μ. Τσιρογιάννη, Αιματολόγος, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»
-Ε. Κρητικού, Νοσηλεύτρια, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»
-Ε. Αρτέμη, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια-Κοινωνική Λειτουργός, Ε.Κ.Ψ. – Π.Σακελλαρόπουλος
-Και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.

Τις επιστημονικές τράπεζες θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικές εκθέσεις και περφορμανς έργων εφήβων και νέων επιβιωσάντων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο keyeepso@cancerhellas.org και στο τηλ: 210 3826600 (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέας εργασίας, στοιχεία επικοινωνίας).

Στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας θα τηρηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας covid-19.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Μονάδα για την Υποστήριξη Εφήβων και Νέων στη Νεοπλασματική Ασθένεια» που επιχορηγείται από το πρόγραμμα «Active Citizens Fund » με διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη.